Гарні зуби – білі зуби. А як вам чорні?

Білосніжні зуби – мрія багатьох. Але, на жаль, не всі можуть похвалитися голлівудською посмішкою. У когось від природи зубна емаль має жовтуватий відтінок, в інших – її час зіпсував.

Щоб уникнути багатьох проблем із зубами, треба дотримуватися певних правил. Насамперед, відмовитися від вживання «фарбувальних» напоїв – кока-коли, міцного чаю, кави. Також варто сказати «ні» солодкому, борошняному та, особливо, рафінованому цукру. Бо ж, як відомо, бактерії у роті використовують для свого функціонування саме цукор, утворюючи наліт на зубах.

Намагайтеся відмовитися також від цигарок і алкогольних напоїв. Вони збільшують ризик захворювання на рак порожнини рота, а сигарети, крім неприємного запаху, ще й псують колір зубів.

Не користуйтеся ні зубними щітками із жорсткою щетиною, ні рідиною для полоскання рота, яка містять перекис водню і хлоргексидин. Пасти з розчинниками та абразивними матеріалами (дуже твердий дрібнозернистий матеріал) теж зіпсують вашу зубну емаль.

Щоби підтримувати природну білизну зубів варто надавати перевагу щіткам закругленої форми з щетинками різної довжини. За нагоди чистьте зуби щоразу після їжі, або хоча би двічі на день. Раз на півроку відвідуйте стоматолога. Їжте сир та пийте молоко – в них міститься кальцій, що зміцнює зубну емаль. А жуйка створює захисний ефект, бо піднімає рівень РН. Пийте побільше води. Влітку вживайте полуниці та суниці – вони володіють відмінним відбілювальним ефектом.

– Та колір зубів залежить не тільки від харчового фактору, – розповідає Іван КУТІ, практикуючий стоматолог. – Визначальним фактором є спадковість, а також і те, в якому регіоні ви живете. А ще колір зубів залежить від… моди. Нині ми всі ведемо запеклу боротьбу із зубним нальотом. А були часи, коли зуби спеціально «чорнили».

Мода на чорні зуби була в Японії протягом багатьох століть – від ХІІ-го ст. і аж до В’єтнамської війни (1959 – 1975 рр.). Чорні зуби вважалися ознакою багатства, оскільки чорні перлини у Східній Азії вважалися найдорожчим каменем. Та й солодощі, від яких в основному виникав зубний наліт, теж були дуже дорогими. Японці загалом вважали тоді білі зуби непристойністю. Щоби досягти потрібного чорного кольору вони дуже часто покривали зуби смолою – чим чорніше, тим краще.
Стоматолог Іван Куті порадив, як варіант, професійне відбілювання зубів у стоматологічній клініці, яке не так просто зробити в домашніх умовах, не пошкодивши при цьому емаль.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *