Аби не спати на роботі

У кожної людини бувають періоди, коли вона відчуває денну сонливість. Часто такий стан негативно відбивається на роботі, догляді за дітьми і навіть… відпочинку. Це явище називається гіперсомнією – надмірною сонливістю, яка викликає у людей бажання подрімати навіть на роботі. Ваші проблеми починаються ще вночі. Тому спробуйте кілька корисних прийомів, щоб позбутися гіперсомнії.

1. Достатній сон уночі. Деякі люди використовують годину-дві з нічного часу на інші справи. Більшості дорослих людей потрібно 7-9 годин сну на добу, а підліткам – 9 год.

2. Приберіть з ліжка все, що відволікає увагу. Використовуйте ваше ліжко тільки для сну та сексу. Не дивіться телевізор, не грайте у відеоігри, не користуйтеся ноутбуком. У жодному разі не ведіть в ліжку дискусії та не перевіряйте рахунки. Усе це може негативно позначитися на вашому сні.

3. Установіть постійний час для пробудження. Людям, які мають проблеми із сонливістю, рекомендується лягати спати та прокидатися в один і той же час, навіть на вихідних.

4. Переходьте на інший час засипання поступово. Для зсуву постійного часу підйому та засинання намагайтеся лягати раніше на 15 хв. Протягом 4 днів. Далі – дотримуйтесь нового часу.

5. Установіть постійний час для їжі. Регулярний прийом їжі допомагає відрегулювати добові ритми. Корисний сніданок і вчасний обід, а не «перекус» пампушкою та кавою вранці чи бутербродом пізно вночі, перешкоджає утворенню дефіциту енергії протягом дня. Плануйте найпізніший прийом їжі за 2-3 год. до сну.

6. Фізичні вправи. Регулярні фізичні вправи (30 хв. на день) покращують сон. Фізичні вправи, особливо аеробіка, як правило, допомагають швидше заснути та спати спокійніше. Вправи дають більше енергії у денний час і підтримують гостроту вашого розуму. Але не тренуйтеся менше як 3 год. перед сном.

7. Впорядкуйте денний розпорядок. Якщо ви вважаєте, що не можете спати більше 7-8 год., вам треба переглянути свій щоденний графік і внести до нього корективи. Пересуньте деяку роботу з нічного часу на вечір або з раннього ранку на пізніший час. Спробуйте відмовитися від другорядного. Достатній сон вночі допоможе вам краще працювати вдень.

8. Не лягайте спати, поки не відчуєте сонливість. Якщо ви лягаєте спати, коли просто стомились, швидше за все, ви не заснете. Розрізняйте відчуття сонливості та втоми. Йдіть до ліжка, коли ви сонні – очі закриваються, ви засинаєте на ходу.

9. Не дрімайте у кінці дня. Короткий сон увечері може зробити денну сонливість ще сильнішою. Адже він негативно впливає на нічний сон.

10. Уникайте спиртних напоїв на ніч. Люди часто вважають, що спиртне допомагає заснути. Але алкоголь позбавляє глибокого сну, який потрібен для гарного самопочуття. Коли дія алкоголю залишатиме вас, ви будете пробуджуватися.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *