Змагалися посадовці: демонстрували професіоналізм, а суспільство потребує результату

Двоє буковинських профі у підсумку щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець – 2010» стали переможцями. Як виглядатимуть наші земляки цього року – стане зрозуміло пізніше. Поки ж що завершився ІІ тур нинішніх змагань. У ньому взяли участь 34 конкурсанти з районних та обласної облдержадміністрацій

Присутні тамували хвилювання, хоча робота в державних органах гартує і не проходить дарма. Тож більшість учасників змагань почувалися впевнено. Як і годиться, тягнули білети і протягом наступної години відповідали письмово на запитання. Відтак – співбесіда з членами журі, які ставили конкурсантам запитання стосовно Конституції України й основних засад державного управління, організації та функціонування органу державної влади, а також адміністративної реформи України. Усього 78 запитань, відповідь на які претенденти мали б знати як «Отче наш». Завершився конкурс презентацією-представленням на задану тему. Оцінювалися логіка викладу матеріалу, обсяг знань та вміння… показати себе. Останнє, на думку Аркадія Мунтяну, голови журі та начальника державної служби Головдержслужби України в Чернівецькій області, дещо шкутильгало.

Автора ж цих рядків певним чином вразила одна із доповідей, в якій йшлося про основні риси, якими має володіти державний службовець. Так ось на пріоритетній верхній сходинці стояв Його величність професіоналізм. І з цим важко не погодитися. Зате на останніх щаблях необхідних якостей перебували… чуйність і порядність. Невже вони потрібні держслужбовцю найменше? Можливо, якби моральні засади були у фаворі то і до редакцій газет по допомогу і захист своїх прав люди зверталися б значно менше…

Прикметно, що водночас доволі непросто було відповісти на запитання: яку ж діяльність здійснюють органи державного управління або ж чим займаються посадові особи? За словами члена журі Миколи ЯРМИСТОГО, директора Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищеня кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, ця складність виникає через те, що поле управлінської праці є дуже широким і багатогранним, воно пронизує усі сфери суспільного життя та економіки. І саме тому хочеться бачити на цих відповідальних посадах талановитих і непересічних людей – кращих з кращих. Натомість, як завуважив Аркадій Мунтяну, її престиж треба піднімати. Бо хто б і що б там не казав, а праця, за яку платять тисячу гривень з копійками на місяць, не може вважатися високоіміджевою.

Подумалося, а, може, саме тому нам бракує на теренах державної служби і професіоналізму, і чуйності та порядності?

…Цьогоріч оргкомітет з проведення конкурсу, підбиваючи підсумки ІІ туру, потрапив до складної ситуації. Річ у тім, що відрив між переможцями був мінімальний, а подекуди претенденти, так би мовити, на «срібло» та «бронзу» набирали однакові бали. Тому рішення жюрі було соломоновим:без поділу на друге і третє місця назвати їх усіх лауреатами.

Отже, переможцем у номінації «Кращий керівник» обласного рівня стала Світлана ПРІНЬКО, заступник начальника відділу дошкільної, загальної середньої, позашкільної та виховної роботи управління змісту навчання і виховання Головного управління освіти і науки ОДА. Звання лауреата здобув Павло ВОВК, начальник управління фінансів невиробничої сфери Головного фінансового управління.

У цій же номінації, але серед державних службовців районних державних адміністрацій Чернівецької області переміг Микола КОЗУБОВСЬКИЙ, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Новоселицької райдержадміністрації, а лауреатами стали Руслан СЕНЧУК, завідувач сектором внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Вижницької райдержадміністрації та Ліна РУСНАК, начальник управління праці та соціального захисту населення Кельменецької райдержадміністрації.

«Кращим спеціалістом» серед державних службовців Чернівецької облдержадміністрації визнано Дениса РАЄВСЬКОГО, головного спеціаліста відділу суспільно-політичного моніторингу та інформування Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю.

Лауреатами у цій номінації стали Наталія САМБОРСЬКА, головний спеціаліст організаційно-контрольного відділу апарату облдержадміністрації та Михайло ДИЯКОН, головний спеціаліст з юридичних питань відділу з соціальних виплат, персоніфікації пільг Головного управління праці та соціального захисту населення.

У номінації «Кращий спеціаліст» серед державних службовців районних державних адміністрацій переміг головний спеціаліст сектора з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Хотинської райдержадміністрації Денис ПОЗНЯКОВ, лауреатство здобули Віталій РОМАНЮК, головний спеціаліст відділу промисловості та розвитку інфраструктури управління економіки Глибоцької райдержадміністрації та Іван РОСТОЦЬКИЙ, головний спеціаліст загального відділу апарату Кіцманської райдержадміністрації.

Усі вони захищатимуть честь мундира буковинських держслужбовців у ІІІ турі Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець 2011».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *