Жінки провели акцію протесту під Кабміном

23 квітня біля будівлі Кабміну протестували жінки. «Весняний призов матерів України» – так називалася акція, у якій, не дивлячись на вкрай несприятливі погодні умови, сильний дощ і вітер,  взяло участь кілька тисяч жінок з різних регіонів країни.
«Ми тут для того, щоб захистити своїх дітей», – кажуть учасники акції. Вони вимагали від прем’єра Юлії Тимошенко виконання передвиборчих обіцянок, у тому числі скасування військового призову в армію. Але найбільше тих, хто вийшов під будівлю уряду, хвилювали ціни та їхнє постійне зростання.
– Хто зможе прогодувати дитину на зарплату в 500 грн.? Тоді як м’ясо, без якого дитині не можна, вже коштує більше 45 грн. І це телятина. А свинина – під 70! Хто може собі дозволити купити десяток яєць більш ніж за 8 грн?! Про що говорити, коли пляшка олії вже більше 10-и? А дитині потрібен кальцій, молочні продукти, вітаміни. Хто купить літр кефіру за 7 грн., кілограм домашнього сиру за 15? Лимони вже сягнули 20-ти грн.? А яблука ще дорожчі! –  запитувала одна з учасниць акції
Інфляція, що за останні місяці набрала безпрецедентних обертів, першочергово позначилася на продуктах харчування. Ціни на них зростають постійно, незважаючи ні на що. М’ясо дорожчало навіть під час Великого посту. І чекати зниження цін у майбутньому немає жодних підстав. Зрозуміло, що забезпечені верстви населення, у тому числі й наші політики, члени уряду, не відчувають значного погіршення ситуації. Кризу відчувають ті, для кого покупка продуктів – значна частина витрат. Більше за інших це актуальне для тих, у кого витрати на їжу займають 60% сімейного бюджету або й більше, а це, в першу чергу, родини із дітьми.
Вони виявилися не готовими, та й не могли бути готовими до такого стану речей. «На наші гроші, наші зарплати неможливо прогодувати дитину. Але що робити тим, у кого дитина не одна? Як прохарчуватися родинам із двома-трьома дітьми, не кажучи вже про багатодітних?», – ці запитання звучали частіше інших.
Експерти вже назвали інфляцію в Україні «соціальною». Вони закликають уряд  вжити екстрених заходів, і перестати ігнорувати серйозність ситуації. «Інфляція в Україні носить продовольчий, а значить – соціальний характер. Багатій людині це не дуже відчутно, коли підвищуються ціни на м’ясо, масло, молоко, цукор, а також на бензин. А для так званого середнього класу, особливо ж бідних – це серйозний удар. «І те, що значний відсоток українських  громадян боїться голоду, не може далі ігноруватися урядом», – цитує відомого політолога, директора Інституту глобальних стратегій, Вадима Карасьова столична газета «Известия».
У листі, якого жінки передали Юлії Тимошенко, політика уряду була названа «інфляційним проривом». Припинити його, зупинити ріст цін, дати дітям шанс на гідне майбутнє – це вимоги, які звучали в листі.
Учасники акції вважають себе обманутими, бо політики не несуть відповідальності перед виборцями за свої передвиборні обіцянки. Тому й звернулися до Юлії Тимошенко з відкритим листом:   «Коли Ви йшли на вибори, то обіцяли нам зміни на краще, а Україні – демографічний прорив. Сьогодні ж ми не в змозі прогодувати своїх дітей! Ми вимагаємо припинення Вашого «Інфляційного прориву»! Вимагаємо також для наших дітей гідного майбутнього! Ви обіцяли відмінити призов від 1 січня! Чому ж сьогодні відправляєте наших синів служити? Чому ми повинні боятися, що наші діти не повернуться додому? Ми розуміємо: Ви далекі від наших проблем, але як мати, Ви не можете залишатися байдужою до материнських сліз! Зупиніть свій «прорив» і дайте нашим дітям шанс на життя!».
– Тимошенко обіцяла, що від 1 січня в Україні буде професійна армія, а призов ск Вихідні проведіть удвох.
асують, – каже одна з учасниць акції. – Вона не тільки пройшла в Раду, а стала прем’єр-міністром, очолила уряд. І сама, своєї рукою підписала постанову про проведення призову! Ми голосували за Тимошенко, тому що думали, що це врятує наших дітей від армії, що не доведеться відправляти їх на службу! Та її обіцянки були простим трюком для того, щоби забрати наші голоси. Вона й не збиралася нічого робити. Як не збирається виконувати хоча б щось із того, що наобіцяла. Чому в той час, коли уряд Тимошенко кинув нас напризволяще, коли ми повинні сидіти в бідності, наші сини мають служити безкоштовно? Чому в такий важкий час Тимошенко забирає нашу надію на порятунок, забирає в нас тих, хто міг стати опорою, хто міг би допомогти родині пережити це лихоліття?
Кілька жінок тримали у руках плакат, який пропонував Юлії Тимошенко прогодувати дитину за 1000 гривень. «Нам не потрібна Ваша милостиня! Нам соромно за те, що від нас хочуть відкупитися. Що можна придбати за Вашу тисячу? Раніше це були гроші, навіть у січні це не  було такими копійками, як зараз. За кілька місяців ми перетворилися у злидарів, а наші діти – у дітей злидарів», – написано у листі.
Сергій БОНДАРЕНКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *