Заправляйтесь біопаливом!

У Чернівцях на вул. Південно-Кільцевій, 2 розпочала роботу перша  як в Україні, так і на теренах  країн Східної Європи спеціалізована біопаливна автозаправна станція.

На АЗС реалізується два види мотор­ного палива, виготовленого з біологічної сировини: аналог високооктанового бензину — паливо «БІО-100» та дизельного палива — біодизель. Ціна біопалива — на 50 коп. на літрі нижча (5,50 грн. за л), ніж аналоги нафтопродуктів.
На попередньому етапі розвитку проекту поставки цієї продукції будуть здійснюватись з Молдови. У перспективі планується налагодити виробництво біопалива на території України.
До кінця травня 2008-го мережа біопаливних станцій зросте до десяти.
– Початок виробництва «БІО-100» дозволить не лише створити нові робочі місця, але і зменшити собівартість продукції. Це, у свою чергу, дозволить продавати паливо за привабливими для споживачів цінами, тим самим сприяючи стабілізації роздрібного ринку нафтопродуктів. Використання «БІО-100» суттєво  скорочує кількість шкідливих викидів у навколишнє середовище. Цей проект — перша сторінка становлення української біопаливної галузі, –підкреслює виконавчий директор компанії «Енергетичні стратегії та біотехнології» Михайло ЛАБУТІН.
Довідка:
2003 року Інститут харчової хімії та технології вперше розробив технічні умови на «Оксигенат моторного палива — альтернативний». Новий вид мотор­ного палива було названо «БІО-100» завдяки високому показнику октанового числа. Прикметно, що воно не вступає, так би мовити, у протиріччя з бензином і по-сусідськи вживається з ним у одних ємкостях автозаправної станції
У 2006-му виробництво «БІО-100» налагодили на Лохвицькому спиртзаводі. Новий вид палива був визнаний Національною агенцією з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів України першим українським біологічним паливом. Його реалізація розпочалась на понад 30 українських автозаправних станціях, у тому числі в київській мережі компанії «Лукойл». Але через супротив українського спиртового монополіста – концерну «Укрспирт», у квітні минулого року виробництво «БІО-100» на Лохвицькому спиртзаводі було припинено та перенесено до Молдови.
Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *