Закон «Про доступ до публічної інформації»: революція на папері чи крок українців до цивілізованості?

На жаль, саме українські реалії й викликають одразу ж це запитання. Подвійна мораль політиків і чиновників, які взагалі не звикли давати правдивих відповідей, їхня звичка, що вже увійшла у кров, ховати найважливіше за грифом «для службового користування» та «не для друку», а також наше невміння відстоювати свої права на фоні загнаного історією в гени страху перед владою – все це може звести європейський закон нанівець. Але…

Як на мене, все залежить від людей, їхнього ставлення та сприйняття закону «Про доступ до публічної інформації», що набув чинності 9 травня. А ще від професійності вітчизняних ЗМІ, тобто їхнього вміння скористатися новими законами – як «Про доступ…», так і «Про інформацію».

Та, переконана, найголовніше полягає в тому, що ці закони дозволяють воювати з системою. Зокрема, закон «Про доступ до публічної інформації» дає зброю до рук тих, кому вже набридло бути, вибачайте за грубість, бидлом, з яким ніхто не рахується. Бо тепер чиновник мерії, ЖРЕПу, податкової, лікарні чи вишу зобов’язаний надати громадянину на його запит будь-яку інформацію, якою володіє. І для цього людині не треба вказувати, для чого їй ця інформація потрібна. Бо Ви маєте право знати все про розподіл бюджету, гроші до якого збирають із ваших податків, про те, як формуються комунальні платежі, а також про умови тендерів на харчування ваших дітей у садочках. Одне слово, про все, що діється у державі, тобто в усіх її структурах. Незалежно від того, стосується Вас особисто ця інформація чи ні, і чи живете Ви саме в цьому місті. Зрештою, Ви взагалі не повинні пояснювати, навіщо Вам ця інформація! А надати Вам її зобов’язані протягом 5(!) днів або ж навіть двох, якщо вона стосується життя або здоров’я.

У разі відмови, тобто коли Вам не надали потрібну інформацію, у Вас є два шляхи відновити справедливість – поскаржитися керівникові органу влади або звернутися до суду. Згідно зі змінами до Кодексу про адмінпорушення, чиновник, який запізнився з відповіддю або полінувався відповісти якісно, буде оштрафований на 425-850 гривень.

Щоби цей закон став ближчим до людей і дієвішим, «Версії» у наступних числах опублікують більш детальне роз’яснення його переваг та зразки запитів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *