Загинемо від власних відходів, або Репортаж із гарячої… смітникової точки

23 корзини зі скляними пляшками та 25 мішків іншого сміття зібрали та винесли з берега Прута площею 5 на 6 метрів (!) подружжя Іллі та Флоріки Каланча. – І це ще не рекорд, – стверджували вони під час відвідин редакції, бо є місця на Гарячому Урбані – мікрорайоні, що простягнувся вздовж основної водної магістралі Буковини, значно брудніші. – Та ми прибрали тільки майданчик у водозахисній зоні неподалік нашого будинку.
Отруйне джерело…  життя
Чисто там, де не смітять. Це – аксіома. Тому коли смітиш – прибирай. Отож навесні минулого року мешканці Гарячого Урбану –прибрали його береги, розібрали стихійні сміттєзвалища. Таким чином, несподівано для себе, вони розчистили полігон для нових відходів. І ті не забарилися. Обурені таким поворотом подій, мешканці  «гарячої смітникової точки» звернулися до редакції з вимогою, щоби влада втрутилася у вирішення проблеми: бодай поставила шлагбаум на в’їзді до берега від Магалянського мосту. Бо чимало горе-ремонтників і будівельників вивозять вантажівками, бусиками й маленькими автами будівельне сміття не на Чорнівський полігон побутових відходів (бо це ж далеко!), а просто неба на берег Прута, з якого, до речі, мешканці центральної частини обласного центру п’ють воду.
– Колись річка була джерелом життя, – розмірковував Ілля Каланча, який кілька років поспіль працював у Європі, – а нині вона перетворилася на підступного отруювача. І винні в цьому самі буковинці.
У цьому довелося переконатися під час «прогулянки» вздовж Пруту разом із подружжям Каланча та начальником оперативного відділу держекоінспекції Володимиром Сиротюком. Увесь берег становив практично суцільний «смітниковий килим». А через кожні 5-10 метрів виокремлювалися стихійні міні-сміттєзвалища. Сюди, як правило, приїжджають відпочивати на легковиках. Отож зовсім неважко забрати з собою пляшки, пластиковий одноразовий посуд, поліетиленові мішечки, щоби потім викинути до контейнеру зі сміттям. Однак людям на це не стає ні свідомості, ні виховання, ні здорового глузду. Адже наступного разу вони шукатимуть чистеньку місцину для відпочинку на природі. А де її знайдеш, коли кожен після себе залишає відходи, сподіваючись, що хтось за нього прибере.
Зашморг на шиї
Не змогла вирішити проблему і директор ПП «Житлосервіс» Анжела Рослякова, на чиїй  території знаходяться вулиці, що виходять до берега Пруту. По-перше, приватний сектор їй не підпорядковується. Але з’ясувалося, що люди, які мешкають на вул. Барнаульській платять за вивіз сміття, але машини Спецкомунтрансу до них не доїжджають.
У Спецкомунтрансі це прокоментували так: – Коли мешканці вулиці зріжуть гілки на старих великих горіхах, тоді сміттєвози з80991763911можуть приїжджати на цю вулицю. Річ мовляв у тім, що вся гідравліка на сміттєвозах розташована зверху. Тому її легко ушкодити. Крім того, на переїзді з вул. Кадівської на Барнаульську є глибокий яр, який  смівттєвозу дуже важко здолати. Та директор підприємства В. Воронюк пообіцяв ще раз вникнути у ситуацію.
Пані Рослякова  повідомила, що на території мікрорайону «Руський» утворилося понад 25 стихійних сміттєзвалищ. До Великодня у ході «Зеленої толоки» мешканці їх приберуть. А учні шкіл №№ 13,28, 42 і ліцею №3 наведуть порядок на 7-кілометровій прибережній захисній смузі Пруту від вул. Московської Олімпіади до мосту на об’їзну дорогу.

Без коментарів:
У «Житлокомунсервісі» працює 10 двірників, вільними є 6 вакансій. Половина двірників які працюють, є пенсіонерами. Їхня зарплата – 580 грн.

На запитання – як боротися з тими, хто смітить, – дати конкретну відповідь дуже важко. Всі апелюють до недосконалого чинного законодавства, сміхотворних штрафів за порушення тощо. Крім того важко довести, що саме ця,  а не інша машина скинула будівельне сміття у річку.
Тим часом, сміттєвий зашморг на нашій шиї затягується. І на підтвердження – ще такий факт. У 1904 році австріяки збудували у Сторожинці 2 стокові ями. Вони досі слугують мешканцям міста, бо інших очисних споруд у райцентрі немає. Хоча місто продукує найбільшу після Чернівців кількість відходів – 2 тис. кубів щодня.
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»
P.S. Як повідомив прес-центр Чернівецької міськради, під час «Зеленої толоки» у місті ліквідовано понад 150 стихійних сміттєзвалищ, зокрема у Шевченківському районі – 49, Першотравневому – 72, Садгірському -30. Чи є так насправді? Адже на Всеукраїнській селекторній нараді з благоустрою міст і сіл України, голова облдержадміністрації В. Куліш засумнівався, що завдання з озеленення та благоустрою виконані в області на 90%. Бо напередодні звучала цифра у 10%…  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *