За кордон з дітьми? Готуйте документи й на них!

Із початком нового туристичного сезону Державна прикордонна служба України нагадує порядок та особливості  виїзду неповнолітніх громадян України за кордон.
*Діти, які не досягли 16-річного віку, мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків. Дитина, яка досягла 16-річного віку, має право виїжджати самостійно за кордон.

*Відомості про дітей, які їдуть за кордон разом з батьками, повинні бути внесені у паспорти батьків або одного з батьків на підставі заяви громадянина, у чий паспорт вписуються дані про дітей. Фотокартки дітей, вклеюються у паспорти і скріплюються печаткою. Для оформлення паспорту/проїзного документу фотокартки подаються незалежно  від віку дитини. Проїзний документ оформляється на три роки або до досягнення дитиною 18-річного віку.
*Щоразу при виїзді за кордон дітей-громадян України віком до 16 років, особа, що супроводжує їх, на паспортний контроль подає нотаріально завірену  згоду обох батьків/ законних представників – опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.
Згода обох батьків – обов’язкова

Під час прикордонного контролю при перетині державного кордону у дітей – громадян України, молодших 16 років разом із батьками, опікунами чи піклувальниками, перевіряють: паспорт особи, що супроводжує; проїзний документ дитини; нотаріально завірену згоду обох батьків/законних представників. У разі, коли дитина прямує  за кордон у супроводі одного з батьків, потрібна нотаріально завірена згода другого. Такої згоди прикордонник не вимагає в разі наявності: оригіналів або нотаріально завірених копій свідоцтва про смерть; рішення суду про позбавлення батьківських прав; рішення суду про визнання особи безвісті зниклою; рішення суду про визнання особи недієздатною; довідки відділу реєстрації актів цивільного стану.
Виїзд з України дитини в супроводі одного з батьків може  бути  дозволений за усної  другого іншого,  якщо  останній перебуває в пункті пропуску, але не перетинає державний кордон і має при собі документи, які підтверджують  його батьківство (паспорт, право опіки та піклування тощо).
Діти-українці, які разом з батьками постійно проживають за кордоном, що підтверджується відповідними документами та позначками в паспорті дитини чи батьків, можуть виїжджати за межі України в супроводі одного з батьків без обов’язкового пред’явлення згоди другого.
Усиновлені іноземцями діти-громадяни України виїжджають за кордон до місця постійного  проживання  разом із усиновителями за паспортами громадянина України для виїзду за кордон. Одним із підтверджень законності виїзду може бути рішення суду про усиновлення.

Костянтин ЛІСНІК, прес-секретар Чернівецького прикордонного загону                        

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *