Ющенко бореться з Тимошенко, а не з цінами

Реальна причина інфляції в Україні полягає в національній валюті – гривні, що як і раніше прив’язана до долара США. Коли долар знецінюється, як це відбувається сьогодні, дуже відкрита економіка України починає імпортувати інфляцію. За останній рік стосовно євро долар упав на 12%. До того ж євро в зовнішній торгівлі України займає істотніше місце, ніж долар.
МВФ неодноразово попереджав Україну, що прихильність до долара може призвести до фінансової кризи, та протягом декількох років закликав зробити вільним обмінний курс. Однак НБУ відмовився від такого кроку, зробивши Україну, таким чином, останньою країною в Центральній і Східній Європі, що прив’язала свою валюту до долара.
Чому НБУ продовжує свою непродуктивну політику? Одна із причин – це брак  компетенції, однак, імовірно, що вирішальну роль грають все-таки політики. Національний банк підкоряється президентові Вікторові Ющенку, який, незважаючи на призначення Тимошенко прем’єр-міністром, виглядає більше зацікавленим у нанесенні їй політичної шкоди, ніж у приборканні інфляції.
Недоліки політики НБУ занадто очевидні. Він буде змушений звільнити обмінний курс, однак це може відбутися занадто пізно. Навіть сьогодні, у розпал інфляційної кризи, НБУ не хоче діяти швидко. НБУ потрібно оголосити про те, що він більше не буде дотримуватись мети утримати обмінний курс і припинить проводити інтервенції, скуповуючи долари на ринку.
Якщо НБУ дозволить варіюватись обмінному курсу, ймовірно, українці поміняють мільярди доларів на гривні, піднімаючи обмінний курс нацвалюти. Це стримає інфляцію в Україні.
Ющенко в НБУ все ще можуть вжити заходів. У іншому випадку, якщо вони не почнуть діяти негайно, може вибухнути дорога й непотрібна фінансова криза. Прем’єр-міністр Тимошенко врятувала країну від фінансового дефолту на початку 2000 року. Тепер добробут України не повинен стати жертвою політичних амбіцій президента.

Андерс АСЛУНД,  «ИноСМИ.Ru», зі скороченнями

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *