Юлія ТИМОШЕНКО: «Уряд започатковує традицію відновлювати реліквії»

Єдиний гетьманський прапор, який зберігається в Україні, презентували минулого тижня в Національному історичному музеї України в Києві.  Унікальний прапор 17 століття, що належав Івану Самойловичу, Мазепі та Скоропадському і був символом найвищої влади Козаччини, упродовж трьох століть невпинно нищився часом і заради збереження не виставлявся в українських музеях. Від 6 квадратних метрів первинного полотна прапора збереглася лише половина. Постала загроза втрати національної пам’ятки.
З ініціативи прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та за сприяння Фонду інтелектуальної співпраці «Україна ХХІ століття» реліквію рік тому відправили на реставрацію до Краківського Національного музею. Як зазначає його керівник Януш Чоп, прапор «майже 50 років був у гетьманів, потім його повернули в архів через дуже поганий стан. Він уже став майже музейним об’єктом. Потім у ХІХ столітті зробили  реставрацію. У 30-х роках прапор потрапив до Харківського музею. Під час війни, коли евакуювали музей, його разом з іншими об’єктами повезли потягом в Уфу, дорогою бомба потрапила в вагон. На щастя, не в той… Але історія трагічна – історичні об’єкти там лежали кілька тижнів у ящиках. Прапор згодом повернувся до Харкова. Але був у такому поганому стані, що не міг бути виставленим в експозиції і зберігався в запаснику».
Фахівці-реставратори відтворили зображення двоголового орла, постать Ісуса Христа і тексти – накази про передачу влади,  а, отже, – і прапора черговому гетьману.
На презентації реставрованого гетьманського прапора ініціаторка відновлення реліквії Юлія Тимошенко запевнила: «Зараз дуже добра традиція започаткована. Якось так сталося, що українські реліквії завжди втрачалися. Сьогодні ми ламаємо цю погану традицію раз і назавжди – і говоримо про те, що тепер усе буде тільки повертатися в Україну. І разом з нашими національними реліквіями буде повертатися і наше стабільне, успішне життя».
Загалом у світі збереглося 3 гетьманські прапори доби Козаччини: один з них зберігається у Стокгольмі, другий – у Москві.
Про єдине гетьманське знамено, яке зберігається в Україні, вже написана книга. Сам гетьманський прапор буде представлений на Міжнародній виставці «Україна-Швеція: на перехрестях історії»  в Національному Історичному музеї в Києві, пізніше попрямує до Дніпропетровська та повернеться до рідного Харківського Історичного музею.
Лариса РЕПКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *