Як правильно обчислювати стаж і заробіток?

У «Версіях» відбулася телефонна «гаряча лінія» з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайлом РОМАНІВИМ

Чи враховується для обчислення пенсії зарплата за сумісництвом?
Тамара Каушанська, Чернівці

– Так, зарплата за сумісництвом враховується для обчислення пенсії. При цьому зарплата за період до 01.07.2000р. враховується на підставі довідок про зарплату особи, виданих в установленому порядку, а починаючи від 01.07.2000 р. заробіток для обчислення пенсії враховується на підставі індивідуальних відомостей про застраховану особу, що видаються відділом персоніфікованого обліку ПФ.

Чи зараховується до пільгового стажу (в подвійному розмірі) робота в інфекційному кабінеті при поліклініці?
Ганна Палагнюк, Кіцмань

Робота в інфекційних закладах при визначенні розміру пенсії зараховується до страхового стажу у подвійному розмірі тільки до 1 січня 2004 року. При розрахунку спеціального стажу (для визначення права на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років) робота в інфекційних закладах обчислюється у подвійному розмірі як до 1 січня 2004 року, так і після.

Час роботи в інфекційному кабінеті при поліклініці може бути також зарахований до стажу у зазначеному порядку за умови, якщо штатними розписами підтверджена наявність інфекційного кабінету та зайнятість у ньому.

Заявник має офіційну відмову від кода. Працював у ТОВ «Брусницьке» від 01.07.2000 до 30.11.2003 року. Документи ТОВ «Брусницьке» здані в трудовий архів. Як правильно взяти до розрахунку середньомісячного заробітку період від 01.07.2000 до 30.11.2003 року.

Середньомісячна заробітна плата для обчислення пенсії визначатиметься на підставі індивідуальних відомостей про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку.

Працював у районах Крайньої Півночі. Трудові угоди не збереглися. Архів видає довідку із зазначеними періодами роботи на Крайній Півночі. Чи буде це зараховано до стажу в кратному розмірі?
Микола Костащук, Чернівці, Іван Гердик, Оршівці

– Підставою для пільгового обчислення страхового стажу в районах Крайньої Півночі є трудовий договір; запис в трудовій книжці або довідка, які підтверджують, що особа згідно первинних документів підприємства (установи, організації) працювала за трудовим договором, укладеним не менш ніж на 3 роки, та користувалася пільгами, передбаченими ст.5 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 10.02.1960р. «Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі» та Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26.09.1967р. «Про розширення пільг для осіб, які працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *