Всесвітній конопляний марш в Україні

Завтра, 3 травня, в Києві та інших містах  України вчетверте відбудеться Марш Свободи. Його учасники вимагатимуть  парламентських слухань щодо змін у державній політиці стосовно алкоголю, тютюну та інших наркотиків.
– Основні зусилля правоохоронних органів необхідно спрямувати на боротьбу з наркобізнесом, а не зі споживачами нелегальних психоактивних речовин, –  заявив прес-аташе Маршу Свободи Тарас Ратушний. – Неприпустимою є ситуація, коли в місцях позбавлення волі утримуються 80 % осіб, покараних фактично за індивідуальне споживання наркотиків. В’язниці треба звільнити для організаторів наркобізнесу в погонах.
Організатори Маршу – об’єднання громадських ініціатив «Об’єктивна реальність» – розпочали збір підписів на пітримку своїх вимог, серед яких – амністія  засуджених за ст. 309 ч.1 Кримінального кодексу України, що передбачає покарання за зберігання невеликих доз нелегальних наркотиків без мети збуту. За словами організаторів, таких засуджених минулого року було понад 14 тисяч. Петицію мають намір передати керівникам українського уряду.
За даними Державної судової адміністрації України протягом 2006 року за наркозлочини засуджено 32 тисячі осіб. З них за збут наркотиків (ст. 307 КК) – 5842 особи, за зберігання наркотичної речовини без мети збуту (ст. 309 КК) – 20 845 осіб.
Марш Свободи відбувається щорічно в першу суботу травня на знак солідарності з іншими містами планети, що цього дня приєднуються до Всесвітнього конопляного маршу. 3 травня 2008 року Global Marijuana March пройде більш ніж у 210 містах світу, серед них – чотири обласні центри України.
Вперше Марш Свободи за наркополітику здорового глузду відбувся у травні 2005 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *