Великий, смугастий, хвостатий

Протягом тижня містом ходили чутки про численні отруєння гарбузами. На станції швидкої допомоги та в інфекційному відділенні обласної клінічної лікарні чутки не підтвердили, проте нагадали кілька простих порад. Не забувайте поцікавитися дозволом санстанції на продаж кавунів, не купуйте кавуни на узбіччях доріг у місцях стихійної торгівлі. Вдома кавун слід вимити з милом і гарячою кип’яченою водою. Киньте шматочок м’якоті кавуна у склянку з водою. Коли рідина стане рожевою, краще не їжте – у кавуні нітрати. Коли помутніє, то з кавуном усе добре.* Кавун прийшов до нас з Африки. На околицях пустелі Калахарі досі ростуть його дикі отруйні родичі.
* Найбільший у світі кавун – 118 кг – виростили наприкінці 90-х років минулого століття в США.
* Шкірка кавуна буває не лише зеленого, але й білого та чорного кольорів, а м’якоть – жовтою або оранжевою.
* Нещодавно в Японії почали вирощувати кавуни-кубики: їх зручніше транспортувати.
Кавунова «начинка»
У 100 грамах м’якоті кавуна лише 38 кілокалорій. Кавун на 90% складається з води, тому він регулює водно-сольовий баланс організму. Серед корисних складових кавуна  – клітковина, яка прискорює виведення холестерину і активізує
перистальтику кишечнику, а також фруктоза, що засвоюється без інсуліну. Це дозволяє їсти кавуни діабетикам (але знайте міру!).
Серед мікроелементів у кавунах – фолієва кислота й залізо, необхідні для підвищення рівня гемоглобіну, магній і кальцій. Магній має жовчо- та сечогінну дію, знімає спазми і запобігає утворенню каменів у нирках. Кальцій забезпечує міцність і тонус судин.
Як обрати саме той?
Перш за все, кавун має бути великим: 5-8 кг. «Гігантів» краще не брати, бо їх однозначно «підгодовували» нітратами. Чим яскравіші смуги на шкірці, тим кавун стигліший. Бліді смуги показують, що ягода радше стара, ніж стигла. У стиглого кавуна шкірку не можна сколупнути нігтем. Крім того, стиглий кавун має свіжий, а не сухий або сирий хвостик. Зверніть увагу на жовту пляму на кавуні. Це місце, на якому він лежав на грядці. Чим воно менше, тим ймовірніше, що кавун дозрів на городі, а не в кузові вантажівки. Коли ж ви помітили навіть маленьку гнилу плямку, поверніть кавун продавцю – це слід від ін’єкції селітри.
Не приставайте на пропозицію продавця розрізати кавун при вас, вирізати шматочок і вставити назад, не купляйте кавуни частинами. Навряд чи продавець мив ніж…
Кавунові дієти
Варіант 1. Три дні їсти лише кавуни і чорний хліб з розрахунку на кожні 10 кг ваги тіла 1 кг кавуна. Хліба треба з’їсти третину буханця за день. Тиждень після процедури не їсти жирного, гострого та соленого. Не можна застосовувати таку дієту хворим на цукровий діабет, недуги сечостатевої системи та виразку шлунка або дванадцятипалої кишки. Хворим на гастрит чорний хліб замінити на білий.
Варіант 2. Протягом 5 днів щоразу перед їжею з’їдати кілограм кавуна. На сніданок їсти вівсянку з фруктами без масла або сир. На обід – парені або свіжі овочі з куркою чи рибою, також пареними. На вечерю – лише кавун. У перші 2 дні кавун слід їсти лише по 200 г за півтори години до їжі. Інакше ризикуєте отримати розлад шлунка і подразнення кишечнику.
Кавунчик для краси
Найпростіший рецепт для шкіри обличчя: вичавте сік кавуна, додайте кілька крапель настоянки елеутерококу і заморозьте. Кавуновим льодом щоранку протирайте обличчя або ж  через день намастіть сумішшю обличчя і залиште на 15 хв. Після процедури вмийтеся. Коли шкіра суха – нанесіть крем. Зберігайте готовий лід не більше 5 днів.
Коли у вас сухе ослаблене волосся, вам допоможе маска з кісток кавуна. 100г сухих кісточок розітріть у кавомолці до пилоподібного стану. Налийте до порошка 1/3 склянки води і через півгодини процідіть. До суміші додайте третину склянки свіжого соку кавуна, нанесіть суміш на волосся на півгодини і змийте. Коли ж зазначену суміш на 10 хв нанести на обличчя, матимете маску з ефектом злущення.
Інший варіант маски для волосся: змішати по 100 мл свіжих соків кавуна і дині, нанести суміш на вимите волосся, натягнути на волосся плівку і тримати 15 хв, потім змити теплою водою.
Коли м’якоть кавуна змішувати з іншими продуктами, отримаєте суміш для компресів, результат застосування яких побачите вже через тиждень.
Для зрілої шкіри застосовують суміш м’якоті кавуна і персика. Наносять суміш на 20 хв. Якщо персик замінити бананом, отримаєте компрес зі зволожувальним ефектом.
Для відновлення тонусу шкіри можна зробити компрес з 2 ст. ложок м’якоті кавуна, 1 ч. ложки меду та 1 ст. ложки несолодкого йогурту. Тримати на обличчі 15 хв.
Для живлення шкіри спробуйте компрес зі збитого жовтка, 1 ст. ложки соку кавуна та оливкової олії. Накладати на обличчя на 20 хв, змивати гарячою водою.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *