Вартість лісу – за ціною посади голови Держлісгоспу

Новий керівник цієї структури Микола ТИМОШЕНКО під час перебування на Буковині підняв завісу таємниці, оцінивши посаду… у 250 млн. доларів. Хоча сам він, за його словами, не дав за неї ні центу. Бо уряд прем’єрки – бютівки та однофамільниці – запросив комуніста Тимошенка навести лад у цьому темному господарстві. А йому сподобався державницький підхід до справи, продемонстрований урядом леді Ю, і він погодився підставити плече у боротьбі за жорстку державну монополію в лісі.
Під час прес-конференції в Чернівцях Тимошенко пообіцяв зламати схеми, які приносять кільком особам «маржу», а решті людей – біду. Водночас він також завив, що не дасть і «розтоптати галузь». Роботою Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, приміром, голова Держлісгоспу задоволений. Для прикладу навів такі цифри: штрафні санкції прокуратури по лісу становили понад 708 тис. грн. Але з них лише 148 тис. грн, тобто 22%, стосувалися лісів упрлісмисливгоспу, яким керує Василь  Воробчук. Зате на 384 тис. грн. пред’явлено санкцій Національному парку, який вирубав лісів більше, ніж 2 держлісгоспи разом. А ще ж є ліси транспортні, військові та ті, що належать агропромисловому комплексу. В останніх, за словами гостя, теж робиться казна що. Аби навести порядок і лад, Тимошенко хоче повернути всі ліси до державної власності. Наступний його крок – збільшити посадку лісу від 35 тис. до 100 тис. гектарів.
Утім, голова Держлісгоспу не схильний вважати, що повінь, яка пройшла Прикарпаттям, спричинена виключно вирубками. За його словами, зелені насадження теж мають межу регуляції. Скажімо, смерека більше за 80 мм опадів втримати не може. А їх випало утричі більше.
Як відомо, 52% карпатських лісів виключені з рубок головного користування. Та, на думку Тимошенка, уряд повинен створити нові правила таких рубок та вдосконалити поступові рубки. А суцільні проводити лише там, де інші заходи неможливі.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»      

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *