У вас штучний суглоб

Після виписки зі стаціонару перший візит до лікаря належить здійснити через 3 місяці після операції. Коли стан  задовільний, наступний огляд проводиться через рік. Робляться рентгенівські знімки та денситометрія – визначення щільності кістки.
У перші місяці після операції  небхідно приймати: * «Індометацин ретард» (75 мг) – по 1 капсулі після сніданку, протягом місяця;* «Аспекард» або інші препарати ацетилсаліцилової кислоти (75-100 мг) – по 1 таблетці ввечері, протягом 3-х місяців; * «Кальцій-Д3 Нікомед Форте» або «Кальцемін» – по 1 таблетці 2 рази на день після обіду та вечері (людям після 40 років – 2 місяці, після 50 – 3 місяці). Такий курс профілактики остеопорозу необхідно повторювати раз на рік; * «Терафлекс» – по 1 капсулі 3 рази на добу, 20 днів, далі по одній капсулі 2 рази на добу, 60 днів. Через місяць курс повторити з метою відновлення хрящової тканини в суглобах.
Крім того, перші три тижні після операції слід обмотувати ногу еластичним бинтом до коліна знизу догори. Перші 6 тижнів після операції користуватися милицями, далі, за необхідності, 1 місяць – паличкою.
Хворим рекомендується не вживати гострої, соленої та смаженої їжі; не переїдати, не набирати зайвої ваги. Для цього корисно випивати склянку теплої води невеличкими ковтками за
20-30 хв. до їжі.
Дуже корисно плавати, ходити пішки, тренуватися на велотренажері. Перед випискою з лікарні вас ознайомлять зі спеціальним комплексом вправ, які потрібно виконувати  після операції.
Категорично заборонено:
1. Перші 6 тижнів згинати кульшовий суглоб більше ніж на 90 градусів.
2. Повертати прооперовану кінцівку більше ніж на 20 градусів: можна
вивихнути суглоб.
3. Бігати, стрибати, падати. У громадському транспорті слід сидіти, а не стояти. Не можна також довго стояти на випрямлених ногах.
4. Носити важкі речі, піднімати більше 10 кг.
5. ПАЛИТИ І ЗЛОВЖИВАТИ АЛКОГОЛЕМ!
Як правильно сидіти і стояти
Сидіти необхідно рівно, на високих стільцях з підпорами для рук. Ноги повинні стояти під прямим кутом до тулуба, таз трохи вище від колін. Прооперовану ногу тримати тільки рівно! Уникайте глибоких, низьких і м’яких диванів і крісел. Коли сидите, не перехрещуйте ноги.
Щоби встати або сісти, необхідно руками спертися на стілець, прооперовану ногу тримати рівно. Коли встаєте – не можна нахиляти верх тулуба вперед.
Щоби підняти речі, прооперовану ногу треба відвести назад і тримати рівно. Верхню частину тулуба зігнути вперед. Однією рукою при цьому спиратися на стійку поверхню. Носити вантажі слід у двох руках, рівномірно розподіляючи їхню вагу. Найкращим варіантом може бути рюкзак або візок на коліщатках.
Не можна згинати обидві ноги водночас, згинатися, коли обидві ноги випрямлені. Не можна піднімати вантаж, який важить більше 20% вашого тіла. Коли стоїте, ступні ніг трохи розводьте назовні і в жодному разі – навпаки!
Гуляти після операції слід на рівному місці у взутті, яке добре фіксує стопу, без шнурків і підборів. Перша прогулянка має тривати 5 хв., поступово час можна збільшувати. Не ходіть слизькими дорогами і схилами. Бажано на сходах триматися за поручні.
Їздити автом у якості пасажира можна не раніше, ніж через 2 тижні після операції. При посадці в авто не згинайте ногу більше ніж під прямим кутом. Їздити за кермом можна через 4 тижні, але лише з паском безпеки, відсунувши крісло максимально назад.
А як спати і митися?
Ліжко повинно бути не менше 70 см заввишки. Коли воно нижче, підкладайте 2 матраци. Після операції рекомендовано спати на спині. Коли ж ви хочете полежати на боці, поставте між колінами подушечку, аби ноги не перехрещувалися. Вкладайте на ліжко спочатку оперовану ногу, а вставайте на здорову. Одягати спочатку слід хвору ногу, а потім здорову.
Будьте уважними в душових кабінах. Краще сідайте на стілець і мийтеся сидячи. Заходьте в душ спочатку здоровою ногою, а виходьте – оперованою. Не використовуйте гумових килимків. У туалеті бажано використовувати високе сидіння. Обладнайте на стіні ручку для опори, щоби сідати і вставати. Ногу по можливості тримайте прямо.
І про «Це»…
Основний принцип під час сексу після операції – обмеження активних рухів. Особливо це стосується жінок у перші 12 тижнів. Слід бути обережними при надмірному згинанні прооперованого стегна (ризик вивиху) і повороту його досередини. Рухи, пов’язані з розведенням стегон у боки не створюють особливої небезпеки, але ними теж краще не зловживати, бо вони сильно навантажують м’язи.
Для жінок найбільш прийнятною є поза «лежачи на боці» на неоперованому кульшовому суглобі. Допускається «місіонерська» поза, за умови, коли статевий акт не триватиме надто довго.
Для чоловіків найбезпечнішою є поза «вершниці», коли він лежить на спині. Можна використовувати й позу, коли чоловік лежить на здоровому боці під кутом 90 градусів до жінки, яка лежить на спині. Упродовж перших трьох місяців прооперованому партнеру не рекомендується секс стоячи.
Кількість обмежень зменшується після шостого тижня, знімаються вони після 12-го. Однак, «сексуальною акробатикою» й надалі займатися не варто.
Сторінку підготував
 Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *