У страху гаманці великі

Олігархи об’єдналися навколо Януковича, боячись президентства Тимошенко. Українські багатії провели нараду на найдорожчому курорті світу.

Олігархи роблять ставку на президентських виборах в Україні на Віктора Януковича. Про це повідомляють західні видання, аналізуючи нинішню політичну ситуацію в нашій країні.

Зокрема, британська «Файненшл таймс» («The Financial Times») нагадує, що Януковича підтримує найбагатший українець Ринат Ахметов та інші мільярдери, а сам лідер регіоналів заявляє, що він звик працювати з усіма, хто впливає на українську економіку, зокрема, з великим бізнесом.

Про те, що українські олігархи перекинулися до табору Януковича, пише й австрійське видання «Ді Прес» («Die Presse»). Автор публікації зауважує, що на Новий рік на французькому гірськолижному елітному та супердорогому курорті Куршавель зібралися найбагатші люди України, і всі вони бажали перемоги на виборах Віктору Януковичу, на кандидатурі якого олігархи зійшлися ще раніше.

Коментуючи результати першого туру президентських виборів, агенція «Асошіейтид прес» («Associated Press») на сторінках американської «Нью-Йорк Таймс» («The New York Times») підкреслює, щo 10-процентна перевага Віктора Януковича над Юлією Тимошенко, зафіксована 17 січня, – лише ілюзія. За словами аналітиків, у другому турі за чинного Прем’єр-міністра напевне проголосує більшість тих, хто напередодні віддав свій голос іншим 16 кандидатам.

Варто зауважити, що західні видання влучно оцінили політичну ситуацію в Україні, і, зокрема, настрої наших олігархів. Адже вони насправді бояться Юлії Тимошенко. Так, у резонансному інтерв’ю «Українській правді» ще задовго до виборів, навесні 2008 року, відомий мільярдер Ігор Коломойський зазначив: «Якщо президентом стане Тимошенко, я себе бачу в еміграції».

У свою чергу, Тимошенко, коментуючи слова Коломойського в інтерв’ю журналу «Фокус» наприкінці минулого року, заявила: «Ніхто нікуди не емігрує – не встигнуть». Вона не заперечує, що багато хто боїться президента Юлії Тимошенко. «Їм уже сьогодні сняться погані сни. Я хочу попередити цих людей: вони вірно бояться. Але нічого не варто побоюватися чесним людям, чесним бізнесменам. Якщо людина чесно працює, сплачує податки та не порушує закон, вона буде працювати. Я гарантую!» – запевнила чинний Прем’єр-міністр і кандидат у Президенти України.

Необхідно відзначити, що Тимошенко вже не один рік веде війну з олігархами. Зокрема, під час прес-конференції 14 січня цього року вона нагадала, як зі «шлунку олігархів витягнула шельф Чорного моря і поклала його назад у державну казну». Також лідер БЮТ підкреслила, що припинила корупційні схеми в газовій сфері з боку «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго», яких підтримували окремі політики.

«Я це харчування припинила. І посадила їх не просто на дієту, а на повноцінне голодування. Сподіваюсь, що назавжди», – сказала вона.

Олексій БУЛГАКОВ, інформогляд

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *