У рейтингу найкращих світових ВНЗ українських вузів немає

У щорічний рейтинг репутації світових ВНЗ World Reputation Rankings британської газети Times не увійшов жоден український вуз. У першій п’ятірці, як і в минулому році лідирують навчальні заклади США і Великобританії.

Рейтинг світових вузів публікується на основі рівня освітніх і дослідницьких програм, цитованості наукових статей, кількості іноземних студентів і фахівців і так далі. Рейтинг репутації у професорського складу з 2011 року виведено в окрему публікацію, розповідає Дзеркало Тижня.

Репутаційний рейтинг складається на основі опитувань представників професійного співтовариства. Цього року було опитано 17 тисяч 554 вчених – на 31% більше, ніж торік.

У рейтингу продовжують домінувати американські вузи, їх у сотні 44. На другому місці британські, які зменшили свою присутність в підсумковій таблиці на два університети в порівнянні з минулим роком і зараз представлені десятьма закладами.

Перша шістка за минулий рік не змінилася. Перше місце в рейтингу займає Гарвардський університет, за ним слід Массачусетський технологічний інститут. Трійку замикає найуспішніший в рейтингу британський університет – Кембриджський. Далі йдуть Стенфордський університет, Каліфорнійський університет в Берклі і, нарешті, Оксфордський університет.

Нагадаємо, що ще в серпні 2010 року на засіданні громадської гуманітарної ради президент Віктор Янукович поставив завдання, щоб 3-5 університетів України увійшли до числа ВНЗ, визнаних у світі.

А вже в березні 2011 року чиновники Міносвіти Україні поспішили заявити, що завдання президента виконано і в міжнародний рейтинг потрапили 5 українських ВНЗ. Однак як з’ясувалося пізніше, насправді ним виявився рейтинг з 430 унівеситетів за 2009 рік російського агентсва “РЕЙТОР”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *