У космос неуків не беруть

28 січня 2011 року  Леоніду Каденюку виповниться 60 років

Десятикласників чернівецької ЗОШ №4 Дмитра Плантона, Айлін Казімову, Анастасію Кір’якову – учасників науково-освітніх конференцій учнівської молоді на космічну тематику, переможців шкільних олімпіад з фізики та астрономії, давно вабить освоєння космосу. Безперечно, що вони не могли пройти повз тему життєвого шляху нашого земляка-буковинця, першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. Відзначити в школі його 60-річчя вирішили на засіданні «круглого столу». Там старшокласники і розповіли шкільному загалу про власні розвідки з життя космічного земляка.

Від Хотинщини до космосу

Анастасія Кір’якова докладно вичала родину космонавта, його дитинство й шкільні роки. Срібний медаліст, 1967-го Каденюк вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища.

Дмитра ж Плантона зацікавив період від закінчення Каденюком авіаційного училища до польоту в космос. Дмитро дізнався, що 1977 року Леонід Костянтинович отримав диплом і кваліфікацію «льотчика-випробувача», працював пілотом-інструктором, випробувачем реактивних винищувачів. Потім навчався на космонавта-випробувача. І визначальною тут була така риса його характеру, як надзвичайна працездатність і наполегливість у навчанні й тренуваннях. А ще – потяг до нових знань. Український космонавт освоїв понад 50 типів та модифікацій літаків різного призначення, в основному – військової авіатехніки, в тому числі іноземної.

Космічна передполітна підготовка, яку Каденюк проходив у NASA, передбачала, окрім пілотської та навігаційної, дослідницьку кваліфікацію. Тож наш краянин і тут отримав солідний запас знань і навичок: оволодів програмами виконання в умовах космічного польоту наукових досліджень з біології, медицини, метрології, екології, космічної геології, астрономії та геоботаніки. Пройшов підготовку до космічного польоту на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження (КН). Цим терміном у космонавтиці визначається кількість, тип або маса корисного устаткування, для якого саме й створюється чи запускається конкретний космічний апарат.

Паросткам співав Гнатюк

Айлін Казімова й розповіла про ті експерименти, які проводив у космічному польоті наш земляк. Їхня головна мета – вивчення «поведінки» рослин у невагомості: як триває процес фотосинтезу, як відбувається запліднення насіння й розвиток зародка…

І не менш важливо, що й у спільному з американськими астронавтами польоті Каденюк залишався українцем. На борту «Шатла» він організував два вечори української пісні: «Черемшина» й «Два кольори» – у виконанні Дмитра Гнатюка, «Мій рідний край» – голосом Софії Ротару, звучали також пісні Назарія Яремчука.

…Герой України Леонід Каденюк нагороджений орденом «Золота Зірка», орденом «За мужність» І ступеня, має відзнаку «Іменна вогнепальна зброя» та інші нагороди. З його портретом випущена поштова марка.

Та головне, що мали збагнути школярі – треба все життя невпинно пізнавати нові явища й використовувати набуті знання для блага людства.

Світлана ВЕРБОВСЬКА, вчитель фізики та астрономії ЗОШ №4

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *