У Чернівцях тарифи на проїзд у громадському транспорті зростуть

З 1 травня у Чернівцях планують підвищити тарифи на проїзд в громадському електричному та автомобільному транспорті. Регуляторний акт «Про коригування тарифів на перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті» винесено на громадське обговорення.

Пропозиції щодо підвищення в Чернівцях тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті 25 березня обговорила громадська рада з тарифної політики у сфері житлово-комунальних та транспортних послуг.

Останній раз тарифи на проїзд у громадському транспорті в Чернівцях змінювалися у лютому 2008 року. За цей період зросла мінімальна зарплата, вартість паливно-мастильних матеріалів, запасних частин , технічного обслуговування та кредитні ставки. Зокрема, в електротранспорті заробітна плата зросла на 44%, вартість запчастин на 60%.

В діючому тарифі на проїзд в автомобільному транспорті було закладено мінімальну зарплату 520 грн., вартість дизпалива 5,10 грн./л, автошин – 750 грн., техобслуговування – 750 грн, кредитні ставки – 14%. Нині мінімальна зарплата вже становить 870 грн., вартість дизпалива – 7,35 грн./л, автошин – 1210 грн., техобслуговування – 1500 грн., кредитні ставки – 24%. Тому подальша робота автоперевізників за діючим тарифом є збитковою і не дозволяє оновлювати транспортний парк. Зокрема, підприємство «Тарас-2002», яке обслуговує кілька міських маршрутів, у 2003 – 2008 роках придбало 40 нових автобусів, а за останній рік – жодного.

У зв’язку з цим перевізники пропонують до 1 травня відкорегувати тарифи і встановити тарифи на проїзд в електротранспорті у розмірі 1 гривні, в автомобільному транспорті:

• 1,50 грн. – в автобусах великого класу (базовою довжиною від 9,5 до 12,0 м )

• 1,75 грн. – в автобусах малого та середнього класу (базовою довжиною від 5,0 до 9,5 м ) при довжині маршруту до 10 км

• 2,00 грн. – в автобусах малого та середнього класу (базовою довжиною від 5,0 до 9,5 м) при довжині маршруту понад 10 км.

Вартість місячних проїзних квитків в міському електротранспорті пропонується встановити. для громадян – 50 грн., для учнів загальноосвітніх шкіл очної форми навчання – 15 грн., для студентів вищих навчальних закладів очної форми навчання, середніх спеціальних закладів та учнів СПТУ – 30 грн.

Пропозиції перевізників проаналізували департамент ЖКГ та міська комісія з тарифної політики, Держінспекція з контролю за цінами і визнали їх економічно обгрунтованими.

Громадська рада з тарифної політики у сфері житлово-комунальних та транспортних послуг 25 березня більшістю голосів підтримала ці пропозиції. З 17 членів ради, які взяли участь у засіданні, за підвищення тарифів проголосувало 11, 2 – проти, 4 – утрималися.

Громадська рада рекомендувала перевізникам підвищити якість обслуговування пасажирів, зокрема посилити контроль за видачею пасажирам проїзних квитків, санітарним станом транспортних засобів, дотриманням графіків руху, не допускати перевантаження автобусів, підвищити культуру поведінки водіїв та кондукторів, більш уважено ставитися до обслуговування пільгових категорій громадян.

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *