Цитадель… туризму на Дністрі

Таких фортифікаційних споруд, як Хотинська фортеця, у Європі небагато. Поки що історико-архітектурний заповідник не годує буковинців. Однак невдовзі все має стати по-іншому.
Тож чому Європейський Союз реставрує Хотинську фортецю та інші історичні пам’ятки України?

– Хотинська фортеця існує 8-ий рік як Державний історико-архітектурний заповідник. Але й досі, на жаль, вона має лише
відвідувача, а не туриста, – одразу ж окреслила проблему його директор Людмила ПАСТУХ на засіданні Чернівецького прес-клубу, презентуючи проект транскордонного співробітництва за програмою TACIS CBC «Україна-Румунія: Розробка інтегрального туристичного продукту для розвитку культурного туризму на Буковині».
Пані Людмила сподівається, що майже 702 тис. євро, які вже отримує заповідник на свій розвиток за фінансової підтримки ЄС, кардинально змінять ситуацію. За кілька тижнів будуть здані офіцерські казарми, а невдовзі запрацює історичний стрілецький тир, де туристи зможуть вправлятися у стрільбі зі зброї ХVII століття – луків, арбалетів, та ще й вдягнувшись у костюми тих часів.
Та, напевно, головним є те, що йдеться про створення інтегрального турпродукту, де задіяні наші сусіди-румуни, – підкреслив головний консультант проекту Ярослав КИРПУШКО.
На думку експерта, професора-політолога Анатолія КРУГЛАШОВА, Хотинська фортеця унікальна тим, що тут свого часу відбулося зіткнення ісламської та християнської традицій. А через багато віків саме на цій землі спостерігаємо цікаву і бажану трансформацію – подолання історичних, цивілізаційних розломів.
– Тим більше, що Хотинська фортеця – осередок відродження національних культур, – додав начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Петро БРИЖАК. – А ще – основа для розвитку приватних садиб, яких на Хотинщині вже 12. Адже що може бути кращим за відпочинок на Дністрі?!
Голова Хотинської райради Григорій ТИМЧУК, який теж брав участь у засідані прес-клубу, зауважив, що коли їм удасться перебороти бюрократичні перешкоди, яких завжди багато на шляху добрих справ, то за півтора роки хотинчани відчують суттєвий результат діяльності цього проекту. Принаймні, серед очікуваних результатів – підвищення туристичної привабливості Хотина, розвиток малого і середнього бізнесу, сільського зеленого туризму через навчання їх власників, випуск рекламної та інформаційної продукції тощо.
Головним доповідачем імпрези була Клаудія ФІШЕР, керівник відділу програм допомоги Представництва ЄС в Україні, яка перебувала в Чернівцях з офіційним візитом на запрошення міського голови. Її колега координатор проектів ПЄСУ Тетяна ШУЛЬГА охарактеризувала Хотинську фортецю як один із провідних об’єктів технічної допомоги Європейського Союзу Україні.
Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *