Ціни на соціально значущі товари й послуги під контролем

В умовах економічної кризи зростає роль контролю за цінами на соціально значущі товари і послуги. Що робить уряд, аби ціни не «злітали», розповідає начальник Державної інспекції з контролю за цінами Мінекономіки Наталія НЕМОДРУК.

– Часто чуєш, що державний контроль за ціноутворенням – пережиток соціалізму. Ймовірно, в роботі доводиться долати опір з боку приватного бізнесу?

– Без контролю за ціноутворенням неможливо уявити жодну розвинену сучасну державу. Але там працюють у рамках сучасного законодавства, а ми – згідно з Законом «Про ціни і ціноутворення» ще від 1990-го року. Дуже складно здійснювати моніторинг підприємців, які працюють за схемою спрощеного бухгалтерського обліку, в законі такого поняття немає! Тому працюємо над новою редакцією Закону.

Звичайно, труднощів не уникнути. Часто наша команда зустрічає відвертий супротив з боку бізнес-структур і деяких керівників державних установ. Це ще раз підтверджує: наші професійні зусилля приносять користь суспільству.

– Влітку Кабміну вдалося припинити різке зростання цін і навіть на якийсь період стабілізувати цінову ситуацію в країні. Зусиллями Мінекономіки введено декларування зміни цін, що дозволяє попередити їхнє безпідставне підвищення на перелік товарів, визначених Кабміном. Уперше за 10 років у нас з’явився документ, який визначає порядок формування цін на соціально значущі товари. Чи вдалося вам утримати зростання цін на соціально значущі товари і послуги?

– Так, але не повністю. Ми навчили підприємства, які надають послуги з водо- і теплопостачання, водовідведення, коректно формувати тарифи. Тепер, якщо тарифи й зростають, то це робиться відповідно до зміни витрат підприємства на надання цих послуг, у тому числі цін на енергоносії, газ, середні зарплати. За 10 місяців попереджене безпідставне підвищення тарифів на 1,1 млрд. грн.
Сьогодні працює механізм: перш ніж підняти ціни на соціально значущий товар чи послугу, потрібно довести необхідність підвищення. На соняшникову олію, м’ясо птиці ціни вдалося навіть зменшити.

– Днями прем’єр-міністр провела розширене засідання Кабміну з виробниками соняшникової олії. Чи можна очікувати зниження цін на цей продукт?

– Ціна на рослинну олію буде знижена мінімум на 10%. Від 1 листопада виробники олії «Стожари», «Щедрий дар» уже знизили ціни на 13-15%. Рекомендую людям іти в мережеві магазини, де обов’язково є товари за соціальними цінами.

– Багато аналітиків прогнозують, що після нового року через кризу ціни виростуть вдвічі…

– Ціни на соціально значущі товари будуть під контролем. «Свіжий» приклад – вартість ліків. Подорожчали препарати, ціни на які не регулювалися державою. До листопада КМУ регулював ціни на 150 препаратів, які вважаються життєво необхідними у межах 35% торгівельної надбавки. Тепер максимальна надбавка на цих 150 найменувань буде знижена до 25%. А на решту ліків, які входять у національний реєстр (у нього входить 900 найменувань), дозволятиметься надбавка не більше 50%. Для оптовиків також введені обмеження: на життєво необхідні препарати націнка не повинна перевищувати 10%, а на останні ліки національного реєстру – 15%.

– Що робиться для стримання подорожчання хліба?

– Говорити, що ціни на хліб взагалі не зростатимуть – не зовсім чесно. Зростають витрати, а це впливає на вартість товарів. Підприємство будь-що повинно окупати свої витрати. Інакше ми залишимось без хліба. Але підвищення цін має бути обгрунтованим і поетапним.

– На ринку нафтопродуктів очевидний прогрес. Ціни на основні марки бензину знижені. Чи можна чекати подальшого здешевлення?

– Зниження цін повинно було розпочатися раніше, коли знизилася світова ціна на нафту більш ніж на 20%. Проте у нас за місяць ціни зменщилися лише на 7-8%. Тоді Прем’єр зібрала вітчизняних виробників і основних імпортерів нафтопродуктів за круглим столом. Дійшли згоди: від 27 жовтня до 1 листопада зниження ціни на 40 коп, до 1 грудня – ще на 60 коп. Ми констатуємо: умови домовленості дотримуються.

– Ви наполягаєте на тому, що не варто боятися інфляції, навіть в умовах економічної кризи?

– Сьогодні ми обговорюємо ситуацію з цінами лише на соціально значущі товари і послуги. Я – противник негативних прогнозів. Навпаки, потрібно прогнозувати позитив. Робимо все, що в наших силах. Думаю, на економічній ситуації позитивно позначиться надання кредиту МВФ. У будь-якому випадку, дефіциту й різкого зростання цін на соціально значущі товари й послуги не буде.

Прес-служба ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *