Ціна українця – гумаки

На вулиці дощ, а я йду й відчуваю себе королевою. Все тому, що купила на «Калинці» новинку сезону – синьо-зелені гумаки в стилі «печворк», виготовлені в Китаї. 150 гривень – і ти гордо крокуєш калюжами рідного міста, виходиш з тролейбуса, не перестрибуючи, немов легкоатлет, через брудні потоки. Народ озирається на писк моди: є ж бо і з квіточками, і з полуничками, і чоловічі кольору «хакі», і дитячі.

Приходиш до роботи – «сухо й комфортно». Вертаєшся додому – з шафи визирають «задоволені» збережені шкіряні туфлі. Розумні люди китайці – заробляють навіть на наших паскудних дорогах. Утім, не лише на дорогах…

Випадково чи ні, але нещодавній візит Януковича до Китаю «приніс» в Україну $4 млрд. та безвізовий режим. «Нагорі» це «подають під соусом» великого прориву і мало не нової ери у стосунках «Схід-Захід». Між тим, зрозуміло, китайці розщедрилися не за просто так, а з розрахунку на прибутки, які «потечуть» назад до Піднебесної після використання дешевої української робочої сили й сировини.

Українці вже працюють на італійських дідусів, вітчизняних олігархів, російських газових магнатів, тож що їм заважає гарувати за гумаки ще й на китайців? Усвідомлюючи, що в Україні живуть не самі лише лохи, уряд скромно додав, що, можливо, розглядатимуть питання про допомогу китайцям у модернізації їхніх міст.

Про реакцію китайців можна здогадатися, прочитавши відгуки будівельників, які працювали над спорудженням спортивної інфраструктури для олімпіади-2008 у Пекіні: «Ми найняли українців, але вони виявилися геть ледачими: то в них вихідний, то свято, то вони просто не вийшли на роботу, бо багато випили напередодні. Крім того, вони все робили абияк. Довелося їх звільнити та найняти місцевих жителів. Звичайно, ЦЕ КОШТУВАЛО ДОРОЖЧЕ, але стадіон закінчили вчасно і побудували якісно. Якщо в Україні всі так працюють, то вона ніколи не «підніметься».

На жаль, ціну українця в інших країнах теж можна виміряти коли не гумаками, то американським хот-догом, разовими польськими колготками чи турецькою шкірянкою. Законів ринку ще ніхто не скасував…

Коли ми не цінуємо себе у своїй країні і ні на що не здатні без китайських, американських, російських грошей, чому решта має платити нам більше?

Лєра ЯСНИЦЬКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Ціна українця – гумаки”