Субсидії: Як нас укотре надурили

Не чекайте травня – оформляйте субсидії у відділеннях  управління соцзахисту вже нині!

Найбільшою брехнею року, безперечно, стануть субсидії. Ними уряд декларує, що  подорожчання газу та інших комунальних послуг нібито не вдарить по давно порожнім кишеням пересічних українців.

Хто ще вірить у цю маячню? Хіба що Павло РОЗЕНКО, міністр соціальної політики України, ну і, звичайно, голова Чернівецької ОДА Олександр ФИЩУК.

Почнімо з останнього: днями Олександр Фищук на прес-конференції розповів, що нинішнього року планують дати субсидій буковинським сім’ям у 10-20 (!) разів більше, ніж торік (за інформацією Департаменту соціального захисту населення, 2015 року субсидію зможуть отримати від 100 до 200 тисяч буковинських сімей, коли в минулому році ця цифра сягала 9 тисяч.) При цьому додав, що отримати державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг можна буде за спрощеним механізмом.

Виглядає привабливо. Та у держави на це зовсім немає грошей – і всім про це відомо.

А тепер уявімо ще на секунду, як помножена на 10-20  кількість охочих отримати субсидії «штурмує» відділення управлінь соцзахисту. То, може, збільшили пропорційно кількість працівників? Ні! Кореспондент «Версій» уважно вивчив Додаток 3 до Постанови Кабміну України від 28 лютого 2015 р. № 106 «Про збільшення граничної чисельності працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення»: там йдеться про Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Харківську області тощо, але жодного слова про Чернівецьку чи Львівську. Ми самі здужаємо, ми ж патріоти…  До слова, хочу зняти капелюха перед працівницями Шевченківського районного відділення соціального захисту (із власного досвіду): оформляли вони субсидії без черг і з великою увагою до кожного відвідувача. Іноді мені навіть хотілося «придушити» клієнта, що вдесяте перепитував щось чи починав розповідати про те, як було добре в СРСР (основний контингент відвідувачів – літні люди). Вони ж з незмінною посмішкою пояснювали, заповнювали крихітні клітинки Декларацій про доходи. Чи витримають вони навалу «страждущих» отримати субсидії, навіть якщо не відволікатимуться на сон та їжу? Щось не вірю… Бо навіть за умови, що буковинці не особисто приходитимуть на прийом, а надсилатимуть документи поштою, опрацювати в 10-20 разів більше документів просто фізично неможливо!

То що ж буде? Вважаю, субсидію отримають найбільш уперті, фізично здорові, пробивні. Такий собі «природний відбір» відбудеться. А інші? Інші нашій державі і не потрібні – помирай, як знаєш…

Людям не сказали, що субсидії зменшилися…

Інша брехня навколо субсидій, про яку ні Розенко, ні хто інший не пишуть і не кажуть, «закопана» в умовах її отримання. Так, субсидію можна тепер отримати, навіть якщо маєш дві машини чи знімаєш квартиру. Виглядає знову ж таки симпатично, поки уважно не вчитаєшся у розділ «норми споживання» (а саме в межах цих норм споживання й призначають субсидію: усе, що понад, сплачуй сам у повному обсязі). Там так усе заплутано і закручено, що навіть людину з двома вищими освітами збиває з пантелику. Візьмемо, до прикладу, газ. Найперше, що кидається в очі – зміна норми споживання: зменшилася кількість кубометрів газу для опалення 1 квадратного метра у приватних будинках: замість 11 куб. м газу на місяць на одну особу – лише 7. При підрахунку норми споживання всю цю «катавасію» ще слід помножити на 1,036 – корегувальний коефіцієнт для розрахунку витрат природного газу на потреби опалення в індивідуальних житлових будинках. Ви вже заплуталися? Вітаю! На це й розрахована політика держави: заплутати, аби люди не здогадалися, що їх укотре обібрали. Причому обібрали, насамперед, незахищені верстви населення: субсидія буде меншою (порівняно з минулим роком, наприклад) для дітей війни, багатодітних тощо).

Приклад:

РОЗРАХУНОК ПІЛЬГОВОЇ НОРМИ ТА КОМПЕНСАЦІЇ: «ДИТИНА ВІЙНИ»

Умови споживача-пільговика: площа будинку: 38 кв. м ( багатоквартирний будинок); прилади: котел газовий, плита газова, колонка газова; пільга: дитина війни – 25%; кількість мешканців: 1 працездатний; наявність лічильника: є.

Розрахуємо складові пільгової норми до 1 жовтня 2014 року (ЗА СТАРИМИ ПРАВИЛАМИ).

Якщо у споживача буди встановлені газова плита й газова колонка, то норма споживання на приготування їжі та підігріву води становила 23,6 куб. м.

Для індивідуального опалення за основу береться санітарна норма 21 кв. м на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю, а також норма для опалення кожного кв. метра помешкання – 11 куб. м. Тож в опалювальний період споживач мав обсяг пільгового газу, що підлягав компенсації: (21 + 10,5) х 11 = 346,5 куб. м на місяць

У неопалювальний період споживачеві надавалась пільгова норма 23,6 куб. м (приготування їжі та підігрів води). В опалювальний період норма становила: 346,5 куб. м (опалення) + 23,6 куб. м (приготування їжі та підігрів води) = 370,1 куб. м.

Оскільки споживач має пільгу «Дитина війни», йому компенсувалося 25% від спожитого газу в межах норми.

Розрахуємо компенсацію:

У неопалювальний період: 23,6 х 1,089 х 25% = 6,43 грн.

В опалювальний період: 370,1 х 1,089 х 25% = 100,76 грн.

Розрахунок пільгової норми та компенсації, починаючи з 1 жовтня 2014 року (ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ)

Норма споживання приготування їжі та підігріву води (на плиту і колонку) – 18 куб. м. на місяць. Такий пільговий обсяг діятиме у неопалювальний період.

Застосовуємо нову норму 7 куб. м за 1 кв. м (замість 11 куб. м) та корегувальний коефіцієнт (у даному випадку багатоквартирний будинок – 0,495): (21 + 10,5) х 7 х 0,495 = 109,1475  куб. м.

В опалювальний період пільгова норма на опалення становить 109,1475 куб. м, разом зі споживанням для приготування їжі та підігріву води пільгова норма для опалювального періоду – 127,1475 куб. м на місяць.

Розрахуємо нову пільгову компенсацію:

У неопалювальний період: 18 х 1,089 х 25% = 4.90 грн.

В опалювальний період: 127,1475 х 1,089 х 25% = 34,62 грн.

Раніше пільгова норма в опалювальний період складала 370,1 куб. м і споживач мав змогу отримати компенсацію. 25% вартості цього обсягу – 100,76 грн.

У зв’язку з новими нормами, абоненту надається пільгова норма лише 127,147 куб. м, а компенсуватимуть йому тільки 34,62 грн. Інші 75% спожитого газу в межах зазначеної норми та 100% використаного газу (крім норми) оплачуватиме споживач.

Таким чином, якщо до введення нових норм в опалювальний період держава щомісячно компенсувала такому споживачеві 100,76 грн. від вартості спожитого ним газу, то після введення нових норм держава компенсуватиме лише 34,62 грн.

Така ж ситуація щодо газу з багатодітними родинами, сільськими пенсіонерами, учасниками війни.

Хто попереджав цих людей, що сума субсидії зменшилася навіть у порівнянні з минулим роком і це при нинішньому зростанні цін (!!!)? Зате переможно розповідають, як доступно і легко оформити субсидії!.

«Природний відбір»: держава хитромудро позбавляється «відпрацьованого», на її думку, матеріалу: пенсіонерів, «дітей війни». Вони ж бо нині користі їй не дають, бо роки і здоров’я віддали праці, а тепер згодяться хіба для виборчого голосу – щоби вкотре проголосувати за мудаків, які нам брехатимуть та обкрадатимуть нас. Тепер ще й за допомоги принизливої процедури субсидій.

Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

Консультації з приводу оформлення субсидії можна отримати в територіальних Управліннях захисту населення або ж звернувшись на Урядову гарячу лінію за телефоном 0 800 507 309

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Субсидії: Як нас укотре надурили”