Стихійні лиха: як діяти Головна умова – не піддаватися паніці

Ураган – вітер великої руйнівної сили і значної тривалості, швидкість якого 33 м/с і більше.
Гроза – атмосферне явище, пов’язане з розвитком потужних купчасто-дощових хмар, що супроводжується багаторазовими електричними розрядами між хмарами і земною поверхнею, звуковими явищами, сильними опадами, нерідко з градом .

Злива – короткочасні атмосферні опади великої інтенсивності. 

Штормове попередження – ховаймося
Після отримання штормового попередження слід негайно перевірити будівлі, зміцнити хисткі конструкції, зачинити двері, вікна, слухові вікна і вентиляційні отвори. Найчастіше за таких стихій люди зазнають травмувань від уламків скла, шиферу, черепиці, покрівельного заліза, зірваних шляхових знаків, від деталей оздоблень фасадів і карнизів, від предметів, що зберігаються на балконах і лоджіях.
Великі вікна і вітрини слід оббити
дошками. Шибки заклеїти смужками паперу або тканини, якщо можливо, вийняти. З дахів, балконів, лоджій приберіть предмети, які при падінні можуть заподіяти людям травми.
Вимкніть комунальні енергетичні мережі, відкрийте допоміжні люки для пропускання води. З легких споруд варто перейти до більш міцних або укритися в захисних спорудах Цивільної оборони. Варто запастися продуктами харчування й медикаментами, особливо перев’язувальними матеріалами, електричними ліхтарями, гасовими лампами, свічками. Доцільно створити запаси води на 2-3 доби, підготувати похідні плитки, гасівки, примуси. Радіоприймачі й телевізори тримати постійно ввімкненими.
Найбільш безпечні сховища ЦО, підвали або внутрішні приміщення перших поверхів цегляних і кам’яних будинків. Не виходьте на вулицю одразу ж після першого пориву, бо через кілька хвилин усе може повторитися. Коли вийти все ж таки необхідно, тримайтесь подалі від будівель і споруд, високих парканів, стовпів, дерев, щогл, опор, проводів.
Коли ураган (смерч) застав вас на відкритій місцевості, краще за все сховатися у канаві, ямі, яру, будь-якій заглибині. Ховатися у пошкодженій будівлі небезпечно: вона може обвалитися під новим натиском вітру. Особливо слід стерегтися обірваних електропроводів: вони можуть перебувати під напругою.
Блискавка не любить березу і клен
Під час грози слід стерегтися ураження блискавкою. Як правило, вона потрапляє у предмети, що рухаються, або вищі за інші на місцевості.
* Не ховайтесь від грози під високі дерева, особливо бук, дуб, тополю, сосну.  Блискавка рідко потрапляє у березу і клен, майже ніколи – у кущі або низькі дерева;
* Не залишайтесь на відкритій місцевості. Не можна бігти, а коли їдете в авті, – зупиніться, але не виходьте. Як правило, в нерухомий автомобіль чи поїзд блискавка не вдаряє;
* Якщо ви у човні, негайно гребіть до берега (на воді у човні ви – найвищий об’єкт); не купайтесь під час грози, сховайтесь на березі в наметі. Блискавка, що потрапила у воду, вражає усе на 100 м довкола.
* У горах не можна виходити на високі місця, виступи.
*  Не рекомендується перебувати на горищі, на даху. Коли на даху є індивідуальна антена, її необхідно вимкнути. Не стійте під час грози біля відкритого вікна.
Приваблива і небезпечна
Найбільшу небезпеку несе кульова блискавка. Контакт із нею найчастіше закінчується загибеллю. Ті, кому «пощастить», як правило, тяжко і довго хворіють. При зіткненні із землею кульова блискавка утворює ями глибиною півметра та діаметром півтора метра. Її температура сягає 10–15 тис. градусів. Непрохана гостя створює потужне випромінювання, а відтак спроможна іонізувати повітря та змінювати фізико-хімічні властивості предметів. Траєкторія її польоту практично не передбачувана, тож не варто робити різких рухів, а надто тікати: можна спровокувати повітряний потік, яким згусток енергії полетить за вами. Навпаки, спиніться, зачаїть дихання і не рухайтесь.
Тримайтесь подалі від електроприладів та електропроводки, не торкайтесь металевих предметів.
Добре було б виставити перед собою неметалевий предмет. Якщо кульова блискавка «прилипне» до нього, обережно покладіть предмет на підлогу, потім повільно вийдіть з приміщення, не коливаючи повітря.
Центр пропаганди ГУ МНС в Чернівцецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *