Сексизму – стоп

Уперше для державних службовців виконавчої і представницької крайової влади проведено інформаційно-просвітницьку акцію «Стоп Сексизм!», яка стала черговим кроком у реалізації Державної програми з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві в рамках Плану дій Україна – Європейський Союз. Її організатори – Чернівецький центр захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу у партнерстві із відділом у справах сім’ї та молоді Чернівецької ОДА вручили позавчора працівникам Будинку з левами флаєри з інформацією про стереотипізацію, оречевлення, фейсизм і мачизм у рекламі.

Тут же були представлені збільшені фото сексистської реклами. А радник голови Чернівецької ОДА з гендерних питань Наталія Батракова на прикладі гендерного аналізу реклами продемонструвала, як рекламний продукт впливає на громадську свідомість і формує суспільну думку. Особливий інтерес викликала реклама, розміщена сьогодні на вулицях нашого міста та автошляхах Чернівецької області.

Cексизм – дискримінація людей за ознакою статі – зосереджує увагу на інтелектуальних, фізичних, творчих та інших перевагах однієї частини людства (чоловіки) над іншою (жінки). Сексизм лежить в основі гендерних стереотипів щодо «нормального» уявлення про чоловіків та жінок, як, наприклад, «жіноча логіка», «чоловіча дружба», «материнський інстинкт», «справжня жінка», «справжній мужчина» тощо і дуже широко відтворюються в ЗМІ, особливо рекламі.

Там жінка виступає близькою до природи, сексуальною, тілесною, а також завжди в турботах про сім’ю та дім. Чоловік, навпаки, є раціональним, владним, присвячує себе роботі й забезпечує сім’ю та жінку. При цьому чоловіче домінування представлене як очевидне, природне, а отже – справедливе.

Таким чином дискримінаційні практики по відношенню до жінок перетворюються на норму, стають звичними, загальноприйнятими. Але це непомітне, але постійне відтворення дискримінації за ознакою статі звужує можливості вибору професії, стилю життя, зовнішньої поведінки як для жінок, так і для чоловіків. Їм нав’язують стереотипи, не даючи можливості бути самими собою.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *