СБУ – найкращий друг музеїв

Нагоду пересвідчитися в цьому напередодні
Всесвітнього дня музеїв мали відвідувачі традиційної виставки нових надходжень у Чернівецькому обласному художньому музеї.
Виставку представила заступник директора музею Олена ГУЖВА. Коли зауважити, що за 16 років незалежності держава не виділила музею жодної копійки на закупки експонатів, то цифра 283 – стільки музейних предметів надійшли протягом року – просто вражає.
Багато картин та інших предметів передають небайдужі чернівчани, часто буквально зі смітника, як це було з портретом Т.Г.Шевченка роботи невідомого автора. Його принесла до музею колишня співробітниця Наталя ШЕВЧЕНКО.
Найбільший цьогорічний внесок представляв співробітник УСБУ в Чернівецькій області Олег ПІКУЗАН. Це понад 90 предметів, об’єднаних поняттям «культові»: ікони, частини церковного декору, інші церковні речі, затримані на кордоні за спроби контрабандно вивезти їх з України. Музейні працівники від душі дякували співробітникам спецслужб, які таким чином долучаються до збереження культурних та історичних цінностей нашого народу. Відреставровану ікону «Ісус Пантократор» супроводять фотодокументи про її реставрацію, яку здійснив завідувач відділом реставрації відомий художник Володимир КРАСНОВ.
Чернівчанка Гертруда ЗАВАДА подарувала Художньому музею 7 картин своєї колишньої однокласниці, згодом відомої художниці і поетеси, нині покійної Любові РЕВУЦЬКОЇ.
Кожне надходження має цікаву історію. Більшість надходжень потребують серйозного вивчення, атрибуції, реставрації, опису, але згодом вони посядуть гідні місця в експозиції музею.
Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *