Рятуймося від прикрощів літа

Влітку ми частіше спілкуємось з природою, а тому й частіше наражаємосься на дрібні – а інколи не дуже – неприємності. Бджоли, оси, мухи та комарі…
Деякі комахи в момент укусу вприскують отруту. Та навіть неотруйні комахи можуть завдати великих прикрощів: біль, почервоніння і набряк…
Визначте, хто на вас напав – це може стати ключем до лікування. Допомогу слід надавати якнайшвидше. Перший крок – видалити жало. Робіть це обережно, аби воно не занурилося ще глибше. Продезинфікуйте ранку. Коли під рукою немає антисептику, треба  густо намилити і змити водою. Будь-які комахи, так само, як мухи, можуть занести інфекцію.
Підручні засоби – проти болю
Часто все залежить від того, що знайдеться у вас під рукою.
На місце укусу покладіть ЛІД – у гумовому пухирі чи просто кубик льоду. Це зменшить набряк і попередить поширення отрути. Але ТЕПЛО теж допомогає нейтралізувати запаленн і втамувати біль. Мокра таблетка АСПІРИНУ, коли ви розітрете її на місці укусу, зробить те ж саме. Так само як НАШАТИР, який, до речі і міститься у багатьох спеціальних засобах від укусів. Дехто з алергологів рекомендує змочити трохи харчової СОДИ і покласти її на місце укусу. Доволі швидко видалить отруту з рани активоване ВУГІЛЛЯ, таблетку якого слід розтерти з водою і намастити ним ранку.
Коли ви перебуваєте далеко від цивілізації, скористайтесь ГЛИНОЮ або землею, які слід замішати з водою до  консистенції зубної пасти.
Зняти гостру реакцію допоможуть антигістамінні препарати для внутрішнього застосування.  У пригоді стане навіть сироп від кашлю з домішками антигістамінів, коли немає нічого кращого.
Жалять комахи? Вживайте більше цинку
Користуйтеся репелентами. Правильно вдягайтесь, коли перебуваєте на природі. Комахи надають перевагу темним та яскравим речам, тож носіть БІЛЕ та інші світлі тони. Уникайте різких ароматів,  аби бджола не переплутала вас із квіткою.
Відзначено, що комах тягне до людей із нестачею ЦИНКУ. Але вживати препарати цинку можна,  лише порадившись із лікарем.
Деякі олії здатні відлякувати комах. Наприклад, вазелинова. Намастіть нею відкриті місця шкіри, коли виходите з оселі. Художники, які користуються олійними фарбами, знають, що скипідар так само запобігає нападам комах.
Коли ви натрапили на бджолиний рій, мерщій біжіть до приміщення або до лісу, можна зануритися у воду.

Пам’ятайте
Бджолині укуси бувають причиною більшої кількості смертей, аніж зміїні. Слід негайно звернутися до лікаря за таких симптомів:

  • виникає відчуття закладеності в грудях;
  • висипи на тілі; * тошнота й блювота;
  • задишка, хриплуватість, головокружіння й запаморочення;
  • розпухання язика і зміна рис обличчя (набряк Квінке).

Алергійна реакція наростає швидко і важливо зупинити її якомога раніше, доки не наступив анафілактичний шок.
Ласкаве море і злющі медузи
Найбільша неприємність відпочинку біля моря – медузи. Їхні щупальця містять  клітини, що протикають вашу шкіру і отруюють уражене місце. Навіть відрізані  щупальця можуть нанести важкі отруйні опіки. Коли ви зіткнулися з одним із цих морських створінь, негайно промийте рану соленою водою! Не користуйтеся прісною водою, вона лише активує отруту. Не тріть шкіру. Якомога швидше промийте вжалене місце алкоголем, оцтом або нашатирем. Коли до шкіри прилип шматок щупальця, негайно видаліть його.  Не робіть цього  голими руками. Обгорніть руку хоча б рушником. Але краще намастити тіло кремом для гоління і легенько збрити прилиплий шматок. Можна густо замісити пісок з морською водою і зішкрябати щупальця.
Свербіння можна полегшити за допомогою антигістамінних препаратів. Набряк зменшить гідрокортизоновий крем. За сильного тривалого болю варто прийняти знеболювальне. Знезаразьте ранку і обов’язково зробіть укол від правця.
А ще від медуз оберігають… колготки. Коли в них плавати.
Пік сезону кліщів –  липень
Навіть не енцефалітний кліщ може призвести до довготривалої неприємної рани, бо  розмножуватиметься в тілі, до якого потрапив. Не кажучи вже про енцефаліт – інфекційне запалення мозкової оболонки, збудник якого розповсюджується кліщами.
Їхні крихітні щелепи зчіпляються на вашій шкірі і тримаються там щосили. Марно намагатися смахнути кліща, немов муху. Коли ж тягнути його силою, можна залишити в тілі частки його щелеп. Тож тягніть його обережно й повільно. Можна залити укус олією і почекати, доки кліщ вислизне з ранки. Або запаліть сірника і обережно підігрійте кліща: жар може змусити його вилізти. Хватку кліща може послабити крапля гасу, бензину або газоліну. Але треба мати терпіння: може пройти до 10 хвилин, поки засіб спрацює. Але не компонуйте його із запаленим сірником! Одним з корисних варіантів може стати крапля лаку для нігтів або розтопленого парафіну, воску, стеарину від свічки. Ці речовини перекриють дихальні отвори і кліщ загине.
Видалили кліща – продезинфікуйте ранку. Уважно оглядайте її, аж поки не заживе.
Пік сезону кліщів – червень і липень. Хоча натрапити на них можна від ранньої весни до пізньої осені.
Один зі способів дізнатися, чи є в даній місцевості кліщі – прив’язати до двох кутів білого полотна мотузку і протягнути його на траві і під кущами, а потім уважно розглянути тканину.
Залишайте якомога менше відкритих ділянок шкіри, носіть брюки, носки, сорочку з довгими рукавами. Перед нічлігом в лісі та й після нього уважно огляньте тіло: чи немає на ньому непроханих гостей.
Підготувала Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *