Розгляд скарг громадян

Скарги на дії чи рішення органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, об’єднання громадян, засобів масової інформації, посадової особи подаються у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі, що не позбавляє громадянина права звернутися до суду, відповідно до чинного законодавства, а в разі відсутності такого органу або незгоди громадянина з прийнятим за скаргою рішенням – безпосередньо до суду.

Скарги Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної Праці, інвалідів Великої Вітчизняної війни розглядаються першими керівниками державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій особисто.

Скарги на рішення загальних зборів членів колективних сільськогосподарських підприємств, акціонерних товариств, юридичних осіб, створених на основі колективної власності, а також на рішення вищих державних органів вирішуються в судовому порядку.

Громадянин може подати скаргу особисто або через уповноважену на це іншу особу. Скарга в інтересах неповнолітніх і недієздатних осіб подається їхніми законними представниками.

Скарга в інтересах громадянина за його уповноваженням, оформленим у встановленому законом порядку, може бути подана іншою особою, трудовим колективом або організацією, яка здійснює правозахисну діяльність.

До скарги додаються наявні у громадянина рішення або копії рішень, які приймалися за його зверненням раніше, а також інші документи, необхідні для розгляду скарги, які після її розгляду повертаються громадянину.

Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право (ст. 16 Закону України «Про звернення громадян») отримати обгрунтовану відповідь.

До органів юстиції області за 9 місяців 2010 року надійшло 126 скарг. 104 з них стосувалися роботи державної виконавчої служби, 11 – органів нотаріату та 11 – інших питань. Скарги надходили до ГУЮ в області (98), Герцаївське (2), Глибоцьке (1), Новоселицьке (2) та інші районні управління юстиції, Першотравневий (3) та Шевченківський (17) відділи ДВС Чернівецького міського управління юстиції. Із загальної кількості скарг 5 були визнані обгрунтованими.

Іван БОЙЧУК, начальник відділу ГУЮ в області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *