Рівняймося на Сторожинець – будемо в Європі!

Якби нардепи працювали так, як депутати Сторожинецької райради, українці давно б жили, як європейці

Чернівецькій обласній раді, зрештою, теж варто взяти приклад зі сторожинецьких депутатів. Приїхали б сюди та послухали, як тут вирішуються питання. Дискусія між різними політичними силами – конструктивна, бо на першому місці – інтереси району, а вже потім –  партії. Тому й голосування відбувається залежно від ситуації, а не від того, як скаже голова фракції. 

Для прикладу, кількох нагальних для житттєдіяльності району проблем, що їх розглянула ХІІІ сесія Сторожинецької районної ради з подачі депутатів, не було в порядку денному. Чому так сталося? Найперше, мабуть тому, що депутатські запити, як правило, тут приймаються всі: і не має значення, хто підняв проблему – регіонал чи фронтовик. Зрештою, й голова райради Петро Брижак на своєму місці. Без перебільшення, він один з найкращих спікерів області. Та й голова райдержадміністраці Франц Федорович не має поганої звички втручатися у хід сесій та коментувати виступи депутатів, як це прийнято в обласному парламенті.  

fc1dac44cca08da426bc0583bbd16086

Дороги чи танкодроми?..

Оскільки всі депутати минулої п’ятниці – а це був, нагадаю, саме початок зимової стихійної навали на весняний березень – добиралися до Сторожинця, хто як міг, питання про дороги не виникнути просто не могло. Зрештою, й ми кілька разів «влітали»  на шляху «Чернівці-Сторожинець» у метрові ями, якими ця дорога кишить, як австралійські ріки крокодилами.

Одне слово, депутати, випробувавши на своїх сідницях дорожній танкодром, прийняли рішення провести позачергову сесію, присвячену безпосередньо дорогам, щоби, врешті-решт, розібратися: хто винен у тому, що ми маємо те, що маємо, і куди йдуть кошти, виділені на ремонти шляхів. Адже загалом у державі збираються з власників машин та перевізників зовсім не малі гроші, яких, за підрахунками експертів, мало би вистачити на ремонт українських доріг. Та, як відомо, метр вітчизняної дороги дорожчий за європейський, але водночас значно гірший за якістю.

От якби депутати місцевих рівнів усієї країни об’єдналися та запросили розгорнуті звіти про витрачені кошти від районних, обласних автодорів, а також від Кабміну з міністерствами та оприлюднили… Може, й лад навели б?

…Ет! Дурень думкою багатіє… Не вміє ще наш народ контролювати своїх «слуг» з Верховної Ради й менеджерів з Кабміну.

Одним – більше, другим –менше?

Та все ж дещо починає змінюватися в «данському королівстві». Зрушення спостерігаються. Скажімо, депутат сторожинецької райради Олександр Босович, попросивши слова, виступив на сесії з аналізом розподілу грошей з районного бюджету сільським радам за минулий рік. І з’ясувалося, що Чудей отримав на ремонт школи та навчально-виховного комплексу майже 2 млн. грн., тоді як Великокучурівська ЗОШ – лише 429,3 тис. грн (хоча Великий Кучурів більший за населенням ніж Чудей), Красноїльськ, селище міського типу, – 203332 грн. Навіть райцентр у цьому розподілі поступився Чудею більше як удвічі. На ремонт чекає й Тисовецька школа, якій цього року виповниться 125 років. І Старі Бросківці, яким коштів не вистачило…

Є сподівання, що депутати проаналізують виступ Босовича та зроблять висновки. Принаймні, сільських голів це питання давно хвилює. Чула про нього від лідерів і Михальчанської, і Тисовецької громад.

За лікарні люди постали стіною

Медична реформа буксує. Принаймні, про це свідчать настрої людей у тих населених пунктах, де закривають цілодобові стаціонари, залишаючи лише денні ліжка. Чимало сільських громад Сторожинеччини вже звернулися з листами до народних депутатів від Буковини. А депутат райради Катерина Гуцуляк загалом була відверта: з трибуни сесії вона заявила, що їх, районних депутатів, коли вони приймали відповідні рішення щодо сільських медичних закладів, просто ввели в оману. Тому лікарняні заклади Сторожинеччини, на її думку, повинні працювавати повноцінно. Від імені сільських голів її підтримав Захарій Шевчук з Михальчі. Тож блискучий спіч во здравіє реформи головного лікаря центральної районної лікарні (ЦРЛ) Матвія Плегуци, яким він підсумував дебати, своєї мети не досяг. Бо, попри колосальний авторитет Матвія Диитровича, йому так і не вдалося переконати присутніх на сесії голів сільських рад та, зрештою, більшість депутатів у тому, що реформа піде на користь людям. Але сесія прийняла рішення надати Плегуці повноваження, крім головного лікаря ЦРЛ, ще й головного лікаря району. Тепер він координуватиме і діяльність напрямку сімейної медицини, який має власного головного лікаря. Це рішення, зрозуміло, спрямоване на просування реформи. Прозвучало й побажання залучити до пропагандистської та роз’яснювальної роботи районну пресу. Натомість люди в селах, – у цьому особисто переконалася, відвідуючи збори громад, – налаштовані серйозно відстоювати те, що в них уже було й успішно працювало. Хіба що «швидка допомог» перекриє всі проблемні питання?.. Поживемо – побачимо.

Тимчасова депутатська комісія розбереться з Обленерго

Під час роботи ХІІІ сесії Сторожинецької райради за ініціативи депутат з Великого Кучурова Олександра Босовича була створена тимчасова депутатська комісія, що вивчатиме діяльність ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» на території Сторожинецького району, яку й очолив Босович. Саме з його подачі прийшов і запит до прокурорів та податківців району щодо несплати податку за землю під трансформаторними підстанціями та лініями електропередач, через що місцеві бюджети недоотримують кошти. Незрозуміло, чому така приватна струкутура як Обленерго має такі преференції у порівнянні з іншими підприємцями. Адже всі воліли б мати таку пільгу – не сплачувати податок за землю.   До слова, з численої кількості депутатських запитів левова частка стосувалася саме діяльності РЕМ. Йому закидалися і неякісні послуги, серед яких – низька напруга, часті відключення світла, неповага у ставленні до людей, що звертаються до енергетиків, невидача розрахункових книжок, а також аварійні стовпи та трансформатори, незаконні штрафні санкції до підприємців, користування землею сільських громад без сплати за неї тощо. Йшлося й про те, що у своїх звітах РЕМ приховав виробничу травму красноїльчанина Віктора Ломакіна, якого вдарило струмом на стовпі біля дитячого садка в Чудеї. Чоловік втратив свідомість… Кажуть, що принесли йому 200 грн. – і по всьому. Депутати хотіли звернутися до прокурорської служби, але її представників у залі, на жаль, не було.

Утім, протягом останнього часу після численних звернень депутата обласної ради Руслана Мельника та газетних публікацій в обласних ЗМІ і, зокрема, в газеті «Версії», РЕМівці зарухалися. Деякі аварійні стовпи замінили. Зрештою, чим завершиться ця колізія, газета повідомить своїх читачів. Адже подібна ситуація в більшості районів області, про що свідчать скарги людей до редакції та звернення до депутатів і нещодавно організованого Буковинського громадського об’єднання, яке розпочинає просвітницьку роботу за проектом «Право на світло». Та про це окремо.

Поверталася до Чернівців у доброму настрої, незважаючи на нахабні зазіхання зими. Бо, як здалося, люди почали прокидатися від зимової сплячки. Може, кліматична весна розбудить і громадянську?

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *