Пустили щуку в річку… або Нацбанк сприяє спекулянтам і олігархам

Бездарною та неефективною називає валютно-курсову політику Національного банку України авторитетне ділове видання «Бізнес». Журнал підкреслює, що Національний банк не контролював діяльність комерційних банків, яким нещодавно видав стабілізаційні кредити. Відтак, комерційні банки скуповували валюту в необмеженій кількості з метою спекуляцій, що й призвело до безпрецедентного зростання курсу долара та євро стосовно гривні.

Таким чином, Нацбанк замість стабілізації банківської системи фактично кредитував валютних спекулянтів, які зараз непогано наживаються на різкому падінні курсу гривні, – пише «Бізнес».

Існують ще й інші чинники знецінення гривні. Так, на думку економіста Зореслава Самчука, гривня знецінюється Нацбанком і Президентом Ющенком цілком свідомо з метою підтримати фінансові справи тих олігархів-експортерів, які стануть спонсорами майбутньої президентської кампанії Віктора Андрійовича.

Експерт додає, що Президент вирішив потурбуватися про олігархів у зв’язку з тим, що зараз вони «перебувають у вельми скрутному становищі» через світову фінансову кризу.

Як відомо, згідно із законодавством, Національний банк є незалежним органом, який самостійно визначає курсову політику, а Уряду заборонено втручатися в його діяльність.

Микита МАТВІЙЧУК, Інтернет-оглядач

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *