Проблеми Хотинського національного парку на контролі природоохоронців

За ініціативою державного управління охорони навколишнього природного середовища на базі лісів Хотинського, Кельменецького та Сокирянського районів, акваторії Дністра і Дністровського водосховища створюється Національний природний парк «Хотинський».

Це унікальна природна територія. Тут виявлено 520 видів судинних рослин, 42 з них занесено до созологічних списків міжнародного та національного рівнів. У межах майбутнього парку мешкає також близько тисячі видів тварин, що становить майже дві третини списку фауни Буковини. 37 видів – рідкісні і на межі зникнення.

На території проектованого парку є низка об’єктів, які вже належать до природно-заповідного фонду, 5 ландшафтних заказників місцевого значення: «Галицька стінка», «Шебутинський яр», «Бабинська стінка», «Молодіївський яр», «Поливанів яр» а також 8 іхтіологічних заказників місцевого значення. Серед них – «Дарабанське плесо», «Орестовський», «Непоротівський», «Куютинський», «Бернівський острів» тощо.

Особливу увагу ми звернули на очищення берегів Дністра та Дністровського водосховища у Хотинському, Кельменецькому та Сокирянському районах від забруднення виробничими і побутовими відходами, а також на боротьбі з браконьєрством.

Дністер є однією з небагатьох річок Європи, де збереглась життєздатна популяція рідкісних видів риб – стерляді, вирезуба, рибця, лосося дунайський, білизни, стерляді, чопа, умбри тощо.

У Дністровському водосховищі 18 видів риб підлягають охороні. 2 з них занесені до Європейського Червоного списку, 11 – до Червоної книги Міжнародної спілки охорони природи, 3 – до Червоної книги України, 15 видів охороняються Бернською конвенцією про охорону дикої фауни і флори і природних середовищ існування в Європі.

Враховуючи значимість та унікальність території проектованого національного природного парку, негайного вирішення потребують певні проблеми. Дністровське водосховище як і річка Дністер є регулятором водного режиму прилеглого регіону, виконує значні водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні функції, а також задовольняє потреби суспільства в рибних ресурсах.

Необхідною умовою збереження іхтіофауни Дністра є здійснення комплексу заходів із відтворення цінних видів риб, бо сьогоднішній антропогенний вплив на екосистему не залишає можливості для самовідтворення та саморегуляції. Якщо не підтримати ці процеси ззовні, то за деякий час ми можемо втратити популяції видів, існування яких має не лише регіональне, а й загальнодержавне та світове значення. Докладають до цього сумного процесу свою чорну руку й браконьєри, які загородили Дністер численними сітями.

Через значне замулення Дністровського водосховища виникає і проблема використання води для потреб народного господарства та забезпечення населення питною водою.

Рекреаційні ресурси нового Національного парку не тільки дозволятимуть у короткі строки відновити фізичні й духовні сили людини, але стануть і базою еколого-просвітницької роботи. Проте останнім часом жителі прилеглих до ріки та водосховища населених пунктів, а також «дикі» туристи постійно забруднюють береги Дністра виробничими та побутовими відходами.

Враховуючи значні екологічні функції, що покладаються на створюваний національний природний парк «Хотинський», представники природоохоронних служб під час наради визначили заходи спільної роботи з активізації екологічного контролю на території Хотинського, Кельменецького та Сокирянського районів.

Зокрема, найближчим часом будуть перевірені всі території сільських рад, прилеглих до Дністра та Дністровського водосховища на предмет зберігання побутових і промислових відходів і забруднення берегів річок. Водночас перевірятимуться прилеглі лісові масиви стосовно самовільних рубок. Заплановано з допомогою спеціальних плавзасобів очистити Дністер від риболовних сіток.

Георгій ШУТАК, начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області

ТЕЛЕФОНОГРАМА

Головам районних адміністрацій,
головам районних рад та сільським головам
Хотинського, Кельменецького, Сокирянського районів

Враховуючи значні екологічні функції, що покладаються на новостворюваний НПП «Хотинський», найближчим часом будуть перевірені всі території сільських рад, які прилягають до Дністра та Дністровського водосховища щодо зберігання побутових і промислових відходів та забруднення ними берегів річок. Одночасно, з використанням спеціальних плавзасобів, планується очистити Дністер від риболовних сіток.
Прошу надати всебічне сприяння в роботі та проживанні спеціальним бригадам природоохоронних служб.

Г.Д.Шутак, начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Проблеми Хотинського національного парку на контролі природоохоронців”