ПОЛЮВАННЯ ЗА ПРАВИЛАМИ

Згідно з наказом Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства про проведення полювання на території Чернівецької області у мисливський сезон 2009-2010 року

Встановлено такі строки полювання:

-на качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів), лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвостів, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника), голубів (крім голуба-синяка) – з 18-ї години 15 серпня до 27 грудня 2009 року включно.

-на гусок: сіру, білолобу велику, гуменника – з 18-ї години 15 серпня 2009 року до 27 грудня 2009 року включно.

-на перепілку – з 18-ї години 15 серпня до 31 жовтня 2009 року включно.

-на куріпку сіру та фазана – з 3 жовтня до 27 грудня 2009 року включно.

-на пернату дичину, вирощену на фермах і випущену в мисливські угіддя “під постріл ” – з 1 серпня до 27 грудня 2009 року.

Індивідуальне полювання на копитних тварин:

-на самця козулі (з урахуванням селекційного відбору)– з 14 червня до 27 грудня 2009 року включно;

-на самців і самок кабана, молодняк кабана, оленів благородних та молодняк (до 2-х років), самок козулі з 12 вересня 2009 року до 27 грудня 2009 року включно.

Колективне та облавне полювання

на диких парнокопитих тварин можна буде здійснювати з 24 жовтня до 27 грудня 2009 року включно.

На зайця-русака та лисицю – з 8 листопада 2009 року до 17 січня 2010 року включно.

Встановлено, що днями полювання є:

на пернатих та копитних – субота та неділя;

на хутрових – неділя.

Денна норма відстрілу зайця-русака одним мисливцем – одна особина. Норми відстрілу лисиці не лімітовано.

Норма добування пернатої дичини одним мисливцем за день полювання не повинна перевищувати:

гусей – 3
перепілок – 15
качок – 5
куріпок сірих – 3
лисок – 7
фазанів – 3
куликів – 10
голубів – 10

Полювання на зайця-русака, лисицю та пернату дичину треба проводити за відстрільними картками, що видаються користувачами мисливських угідь, у межах установленої пропускної спроможності угідь.

Полювання на диких парнокопитих тварин проводити за ліцензіями згідно із затвердженими Міністерством охорони навколишнього природного середовища України лімітами добування (відстрілу, відлову) диких парнокопитих та хутрових звірів у сезон полювання 2009-2010 року та Положенням про порядок поводження зі зброєю, видачі ліцензій на добування мисливських тварин та проведення полювань, затвердженим наказом Держкомлісгоспу.

Колективне та облавне полювання на парнокопитих тварин дозволяється в складі не більше двадцяти мисливців (з нагоничами включно) і не більше двох разів в одному мисливському угідді (кварталі, полі і т.п.) протягом сезону.

Добування вовка, лисиці та єнотовидного собаки дозволяється за наявності в мисливця ліцензії або відстрільної картки на добування інших мисливських тварин.

Відстріл вовка та лисиці в немисливський сезон або в заборонених для полювання місцях здійснюється з дозволу Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, а в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – з дозволу державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області за письмовою заявкою користувача мисливських угідь.

Умови організації та здійснення полювання іноземцями, розмір плати за надані послуги й добуту продукцію визначаються відповідними договорами, що укладаються між іноземцями або юридичними особами, які організовують для них полювання, та користувачами мисливських угідь.

Відстріл мисливських тварин для ветеринарно-санітарної експертизи проводити відповідно до Інструкції з проведення вибіркового діагностичного відстрілу мисливських тварин. Тварин, добутих у порядку проведення селекційного та вибіркового діагностичного відстрілу для проведення ветеринарно-санітарної експертизи, зараховувати до ліміту їх добування у сезоні полювання 2009-2010 року.

Відлов з метою переселення в угіддя інших користувачів у рахунок ліміту добування 2009-2010 року дозволено проводити в усі дні тижня: парнокопитих н – з 5 вересня 2009 року до 1 березня 2010 року. На кожну відловлену тварину до початку її вивезення обов’язково закривається ліцензія.

Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства за узгодженням з державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області та з урахуванням епізоотичної ситуації в регіоні буде:

-закривати полювання на окремий вид або всі види диких тварин в мисливських угіддях окремого користувача, району та регіону в разі виникнення або загрози поширення особливо небезпечних хвороб, у тому числі спільних для тварин і людей.

-видавати користувачам ліцензії відповідно до затверджених у встановленому порядку лімітів добування диких парнокопитих та хутрових звірів.

З користувачами мисливських угідь регіону відбуваються наради з питань відкриття та проведення полювань, дотримання техніки безпеки на полюванні.

Разом з Державною екологічною інспекцією, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Чернівецькій області, обласним управлінням Міністерства внутрішніх справ контролюватиметься дотримання користувачами мисливських угідь вимог законодавства при видачі ліцензій та відстрільних карток , охорони державного мисливського фонду від браконьєрів, дотримання правил полювання, норм добування тварин та техніки безпеки.

Користувачі мисливських угідь

-встановлять місця та порядок проведення полювань, конкретні дати відкриття та закриття полювання на той чи інший вид мисливських тварин, дні полювання, норми добування тварин у визначених межах;

– забезпечать дотримання профілактичних заходів щодо сказу та інших небезпечних хвороб, проведення ветеринарно-санітарної експертизи добутих тварин.

-визначать пропускну спроможність мисливських угідь, узгодять її з Чернівецьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства та управлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області.

– забезпечать дотримання порядку обліку, видачі й повернення ліцензій, відстрільних карток, обліку добутої дичини, організації та здійснення полювання.

-перед початком полювання забезпечать реєстрацію мисливців і проведення інструктажів з питань техніки безпеки при користуванні зброєю та здійсненні полювань.

До полювання буде допущено лише тих мисливців, які мають документи на право полювання, передбачені статтею 14 Закону України “Про мисливське господарство та полювання”. Забезпечено належну охорону державного мисливського фонду, суворе дотримання мисливцями правил полювання та техніки безпеки.

Прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *