Похресниця Кобилянської врятувала священика

Доля КІНАШ – похресниця письменниці Ольги Кобилянської. Їхні родини проживали поруч: «Пам’ятаю, як ще зовсім маленькою дівчинкою приходила до письменниці в гості, сідала біля її ліжка, на маленький стільчик і слухала казки», – згадує Доля Францівна.

– Мого батька й дядька вислали до Сибіру. Тато «дістав» 10 років за зраду Батьківщині, дядько – 15 років. Свободою та здоров’ям вони поплатилися за те, що ховали греко-католицького священика 4 місяці у себе вдома.

Цей священик прибув на Буковину з іншої області. Він був змушений переховуватися від тодішньої влади. Отець Роман Бахталовський написав рукопис про Матір Божу. Цей рукопис переховувала Ольга Кобилянська у себе вдома у кошику з кавовими зернами. Якось перед службою племінниця Ольги – Олена Панчук принесла отцю цей рукопис. Та мабуть, хтось про це дізнався і доніс, тож довелося рукопис віддати КДБістам прямо в руки! На жаль, він не знайдений і до нині.

Пам’ятаю, перевертали хату догори дном, робили обшук. А батьки тоді мене, малу, послали до іншого священика – отця Малимухи, аби попередила про «трус». Йому вдалося втекти.
Після заслання через 5 років батько потрапив під амністію і був реабілітований. Це сталося саме тоді, коли помер Сталін – у 1953-му.

Пані Доля – лікар акушер-гінеколог, тривалий час працювала завідувачкою відділення у Луганську, де й здобула медичну освіту. Адже ні її ні, її братів і сестер не хотіли приймати до чернівецьких вузів через родичів-засланців.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *