Податковий кредит – важливо знати

З 1 січня 2009 року органи податкової служби області приймають від громадян декларації про доходи, отримані у минулому році. Деякі громадяни не зобов’язані, але мають право подати декларацію про доходи для отримання податкового кредиту, суть якого полягає в наданні права громадянину зменшити суму річного оподатковуваного доходу на певні витрати.

Можна включити до складу податкового кредиту

Громадянин має право включити до складу податкового кредиту такі фактично понесені ним у 2008 році витрати:

– суму коштів або вартість майна, переданих ним у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні, у розмірі, що перевищує 2 %, але не є більшим 5 % від суми його загального оподатковуваного доходу 2008 року;

– суму коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, але не більше 890 гривень, у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом 2008 року;

– частину суми процентів за іпотечним кредитом. Таке право виникає у разі, якщо за рахунок такого іпотечного житлового кредиту будується чи придбається житловий будинок (квартира, кімната), визначений таким громадянином як основне місце його проживання;

– суму витрат платника податку на сплату за власний рахунок страхових внесків, страхових премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади: при страхуванні самого громадянина у сумі не більше 890 гривень, у розрахунку за кожний з повних або неповних місяців 2008 року протягом яких діяв договір страхування; при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення у сумі не більше 485 гривень на кожного застрахованого члена сім’ї;

– суми витрат платника податку із штучного запліднення;

– оплати вартості державних послуг, включаючи сплату державного мита, пов’язаних з усиновленням дитини.

Обмеження при нарахуванні податкового кредиту:

1. Податковим кредитом може скористатися виключно громадянин України, який має індивідуальний ідентифікаційний номер.

2. Загальна сума податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу за рік, отриманого, як заробітна плата. Якщо громадяни одержують доходи, відмінні від заробітної плати, то такі громадяни не мають права на податковий кредит. До них відносяться, зокрема, військовослужбовці, співробітники органів внутрішніх справ, підприємці.

3. Якщо громадянин не скористався правом на нарахування податкового кредиту за підсумками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

4. До складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені розрахунковими документами (наприклад, фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною). Такі документи не надсилаються до податкового органу, але мають зберігатися платником податку.

5. Громадяни для оформлення податкового кредиту зобов’язані вести облік доходів і витрат у Книзі обліку доходів і витрат згідно з формою, затвердженою наказом ДПА України від 16.10.03р. № 490.

Декларація подається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації (по паспорту). Для оформлення права на податковий кредит декларація громадянином подається протягом усього 2009 року за витратами, понесеними у минулому році. Для тих громадяни, які зобов’язані подавати річну декларацію (наприклад, отримали у 2008 році іноземні доходи) кінцевий термін подання декларації закінчується 31 березня 2009 року.

Сума коштів, яка підлягає поверненню громадянину, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, визначену у декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *