Планету збереже людська свідомість – її відсутність знищить Землю

Такий підсумок цьогорічних «Горбуновських читань» на тему:

«Екологічний стан і здоров’я жителів міських екосистем»

Понад сто доповідей, зібраних відтак у збірник тез, яскраво окреслили широкий спектр тем, якими займаються науковці з Національного технічного університету «Харківський політех», Буковинського держмедунівеситету, Національного екоцентру України, департаменту екології та туризму Чернівецької ОДА й Національного природного парку «Вижницький».      

Пропонуємо уривки з цих виступів, над якими варто замислитися або, принаймні, взяти якщо не на озброєння, то хоча б до уваги.

Клімат змінюється: Європа адаптується, Україна – ні

Проблема зміни клімату нині надзвичайно актуальна.

…Частота та інтенсивність стихійних зливових опадів збільшилася, в основному, в Північній Америці та Європі, де, зокрема, від 1980 року зареєстровано понад 325 екстремальних ситуацій, з яких понад 200 – після 2000 року.

…Від підвищення температур страждають люди похилого віку. Так, лише влітку 2003 року різкі зміни температури спричинили понад 70 000 втрат людських життів лише у Європі. Зростання температури спричиняє й збільшення рослинного пилку та інших алергенів  у повітрі, що посилює ризик нападів астми. Нині на неї страждають 300 млн. жителів планети.

На сьогодні у країнах Європи розроблена значна кількість програм, спрямованих на адаптацію до кліматичних змін і до мінімізації впливу таких змін. В Україні, на жаль, не існує заходів з адаптації, затверджених на державному рівні. Хоча розробка та застосування їх є, безперечно, державним питанням.

За публікацією: С. БОЙЧЕНКО (Інститут геофізики ім. Субботіна НАН України), А. ГАЙ, С.САВЧЕНКО, О.ОВЧИННІКОВ (Національний авіаційний університет)  

nov220715

Кількість доброякісних новоутворень шкіри в маленьких буковинців зросла у півтора раза

«Протягом останніх 10-ти років відзначається значне зростання кількості доброякісних новоутворень шкіри (гемангіом) у дітей Чернівецької області – аж на 50%. Виявлено високу кореляцію захворюваності дітей від місця проживання. Більшість дітей з гемангіомами виявлені на території Глибоцького (8%), Новоселицького (7,3%), Сторожинецького (7,3%) та Герцаївського (4,4%) районів. Необхідне подальше дослідження з метою встановлення причинно-наслідкового зв’язку з набором чинників, які стимулюють зростання гемангіом у дітей, та проведення профілактичних заходів».

О. БОДНАР «Розповсюдження гемангіом у дітей Чернівецької області» (БДМУ)   

 

Радикуліт спричинює свинець у кістках…

«Справдилися пророчі слова першого президента і засновника Української Академії наук академіка В.І. Вернадського про те, що людська діяльність перетворилася в потужну геологічну силу. Прикладом цього є порушення круговороту важких металів у епоху переродження біосфери в техносферу… І як наслідок – суцільна металізація біосфери, поява екологічно зумовлених захворювань населення планети.

…Значна частина важких металів із рослинною продукцією надходить до організму тварин, а далі з продукцією тваринництва – молоком і м’ясом – потрапляє до харчового раціону людей. Нагромаджуючись в людському організмі, важкі метали призводять до порушень цілої низки функціональних систем і супроводжуються незворотними патологічними змінами. Добре відомим наслідком нагромадження свинцю в кістковій тканині опорно-рухового апарату людини є хвороба «ой-ой» (радикуліт), яку першими відчули на собі мешканці Японії – одного із найбільших експортерів автомобільного ринку – на початку 70-х років минулого століття. Відмова від етильованих марок бензину стала наслідком детального вивчення впливу важких металів на розм’якшення кісток, викривлення хребта тощо.

За даними, наведеними у Статистичних щорічниках Чернівецької області, останні 2 десятиліття простежується тенденція зростання в 1,4-1,7 раза (в розрахунку на 100 тис. населення) показника хвороб сечостатевої, кістково-м’язової та сполучної, ендокринної систем і системи кровообігу. У 2,5 раза за цей період зросла кількість розладів психіки та поведінки. Дослідження буковинської школи медиків показали, що однією з причин вищеперелічених недуг може служити нагромадження в організмі людей солей важких металів.

Т. БОЙЧУК, В. МИСЛИЦЬКИЙ, Ю. МАСІКЕВИЧ (БДМУ)         

 images

Таргани зникли через мобільний зв’язок і WiFi, тепер настала черга метеликів і комах – а отже, й синиць, снігурів, горобців…

Ще у 80-их роках минулого століття науковці Інституту зоології ім. Шмальгаузена встановили й науково підтвердили той факт, що радіація не впливає на життєздатність комах, бо вони не мають твердого скелету, де саме вона і накопичується. Відтак можна зробити висновок, що аварія на Чорнобильській АЕС не причетна до масового зникнення комах. А спричинило цю сумну ситуацію електромагнітне випромінювання мобільних телефонів, мікрохвильовок, Wi-Fi тощо. Їхній негативний вплив на людський організм давно доведений, але значно більшу загрозу вони становлять для планктону наземного живого світу, яким є сукупність біомаси комах на Землі. Коливання електромагнітних хвиль спричиняють у комах щось на зразок нервових розладів, які в подальшому призводять до їхньої загибелі. А їхнє зникнення розірвало трофічну харчову ланку, внаслідок чого можуть зникнути і комахоїдні тварини а після них – хижі птахи, які теж втратять харчову базу.

За останні 15-20 років у Чернівцях спостерігається значне зникнення представників природної фауни. Якщо у 2000-2001 рр. на лампу у 250 Вт за ніч зліталися сотні й тисячі особин різних видів нічних метеликів, то 2014-2015 року – вже тільки одиниці.

А. ГУРКО (ЧНУ) та П. ДУТЧАК-СТОЛАЩУК (ЧФ НТУ «ХПІ»)

 

Ми вмираємо від хвороб серця, легень, цукрового діабету та онко

«Неінфекційні захворювання (НІЗ) зумовлюють в Європі майже 86% усієї смертності, що завдає економічних втрат і створює ризик для значних груп населення, особливо для старших за 50 років. Основний тягар проблем лягає на 4 основні категорії НІЗ – серцево-судинні, онкологічні недуги, хронічні обструктивні захворювання легень та цукровий діабет. До того ж вони мають спільні керовані фактори ризику, зокрема, тютюнопаління, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність і нездорове харчування».

Л. ВЛАСИК (БДМУ)     

geo_klimat_new 

Від хвороб цивілізації – оротерапія, тобто гірське повітря

«Атмосферне повітря в міській зоні забруднене різноманітними промисловими відходами та вихлопними газами, тому воно негативно впливає на здоров’я людей. Значна кількість хвороб дихальної, кровоносної, серцево-судинної та центральної нервової систем пов’язані із порушенням обміну кисню між клітинами.

Дедалі більше в медицині набуває поширення методика лікування гірським повітрям – ОРОТЕРАПІЯ. Гори – єдине місце на Землі, де атмосферне повітря відрізняється особливою чистотою і зниженим парціальним тиском кисню. Ці властивості гірського повітря створюють особливе середовище існування, вони змінюють фізіологічні та біохімічні процеси в організмі людини.

Гірським повітрям можна лікувати, насамперед, хвороби цивілізації: хронічну втому, артеріальну гіпертензію, порушення сну. В розрідженому повітрі швидше загоюються рани та виразки, зменшується інтенсивність алергічних реакцій.

…Гірське повітря забезпечує профілактику та лікує недуги: серцево-судинної системи – ішемію серця, дистонію, гіпертонію; дихальної системи – хронічний бронхіт, трахеобронхіт, пневмонію, емфізему легень, бронхіальну астму, плеврит; а також анемії, виразку шлунку та 12-палої кишки, неврози та неврологічні стани, ендокринні захворювання тощо».

І. ВІЗНЮК (БДМУ)

 

Хліб і каша – їжа наша: саме так харчують дітей у чернівецьких ДНЗ

«У результаті проведених досліджень встановлено, що триразове харчування дітей дошкільного віку в ДНЗ м. Чернівці забезпечувалося з використанням свіжих і різноманітних продуктів. Разом з тим, енергетична цінність раціонів була нижчою за рекомендовану, що свідчить про кількісну неповноцінність харчування дітей.

Встановлене також зменшення в раціонах кількості продуктів, які є джерелом білків, особливо тваринного походження. Так, молочних продуктів було менше за норму в середньому на 18,8%, кисломолочного і твердого сиру відповідно – на 33,3% та 40%. Вміст у раціонах м’яса і м’ясопродуктів був меншим за необхідний на 30%, рибних продуктів – на 24,4%, яєць – на 40%».

«Незбалансованість харчових раціонів дітей за вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів зумовлена зменшенням кількості молочних, м’ясних, рибних продуктів, яєць, олії, картоплі,свіжих фруктів та збільшенням кількості круп, бобових, макаронних, кондитерських виробів. Отримані результати використані для розробки заходів з корекції харчування дітей дошкільного віку у ДНЗ м. Чернівці»

Л. ВЛАСИК, Н. ФУНДЮР, О. КУШНІР, Т. ГРАЧОВА, О.ЖУКОВСЬКИЙ, О. ІФТОДА (БДМУ)

 

Автошляхи України небезпечні своїм шумом і «хімією»  

«…На автошляхах України рівень транспортного шуму та шкідливого хімічного впливу значно перевищує санітарні норми і є одним із найвпливовіших негативних чинників. Тому в складі проектів нових об’єктів та реконструкції наявних слід передбачити заходи щодо зниження цих показників до гранично допустимого рівня.

Найдієвішим засобом захисту пришляхових територій є створення лісозахисних смуг, які  повинні проектуватися з максимальною ефективністю як штучні геохімічні бар’єри. Захисні лісові смуги вздовж автодоріг призначені для захисту від снігових і піщаних заметів, селів, лавин, обвалів, вітрової та яружної ерозії, для зниження рівня шуму, тобто для виконання санітарно-гігієнічних, оздоровчих та естетичних функцій, а також для запобігання забрудненню навколишнього середовища продуктами діяльності транспорту.

Зелені насадження газопилозахисних лісосмуг значно зменшують наявність пилу, диму та знижують концентрацію шкідливих газів у повітрі, відіграючи роль фільтра. Шкідливі гази поглинаються рослинами здебільшого через кореневу систему, а тверді чаcтинки аерозолів осідають на листі, стовбурах і гілках. На жаль, часто жителі ближніх населених пунктів забувають про головне призначення придорожніх лісозахисних смуг… і випасають там худобу, збирають плоди з дерев, чим завдають значну шкоду як дорожньому господарству, так і власному здоров’ю».

С. ВОЗНЮК (Відділ містобудування, архітектури та ЖКГ Кам’янець-Подільської РДА)

 

Що варто знати про іонізуюче випромінювання радону

В Україні протирадонова програма реалізується від 1988 року, оскільки радон є потужним чинником онкозахворювань. За даними відділу радіаційної гігієни Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва НАМНУ, 23% житлового фонду не відповідає вимогам чинної нормативної бази щодо вмісту радону в повітрі приміщень.

Що ж спричиняє радонове навантаження? 78% – ґрунт під будівлею і будматеріалами;  13% –  зовнішнє повітря; 5% – вода, що використовується в будинку; 4% – природний газ.

Основним джерелом радону в чернівецьких приміщеннях є ґрунт.

Результати проведених досліджень показали, що рівень концентрації радону в повітрі приміщень перших поверхів будинків у середньому вдвічі нижчій за показники цокольних приміщень. А у підвалах цей показник ще більший.

Загалом же рівень радону в приміщеннях залежить від геологічних особливостей територій, але зменшити його вплив можна за рахунок архітектурно-планувальних рішень та режиму вентиляції. А ще варто частіше провітрювати кімнати.

Є. ВОЛИНСЬКА, Н. ОМЕЛЬЧЕНКО (ЧФ НТУ «ХПІ») 

 

Пиво – третій за популярністю у світі напій після води та чаю

Правильне харчування, а також вживання якісної води та інших напоїв суттєво впливають на людське здоров’я. Вода, як відомо, – основа будь-якого  напою. Та, окрім води,  в напоях містяться й інші речовини, які позитивно впливають на організм людини. Зокрема, у пиві їх міститься кілька сотень.

Пиво багате на вітаміни групи В, вміст яких в 1 куб. см. становить від 10 до 35% добової потреби дорослої людини. Завдяки наявності вітамінів В і С, пиво має антиоксидантні властивості. Гіркі речовини хмелю сприяють секреції жовчі, регулюють процес травлення. Колоїди пива сприяють засвоєнню їжі. Численні дослідження свідчать, що пиво сприяє обмінним процесам як здорового, так і хворого організмів. А в помірних кількостях цей слабоалкогольний напій позитивно впливає на серцево-судинну систему, може запобігати канцерогенезу та остеопорозу. Ізогумулони хмелю можуть поліпшувати жировий обмін, уповільнювати розвиток атеросклерозу, а також, за твердженням японських вчених, пиво має протиракові властивості.

Численними науковими дослідженнями встановлено, що до складу пива входять понад 400 сполук, які й визначають високу харчову, біологічну й енергетичну цінність напою і зумовлюють потребу людини у вживанні цього оздоровчого продукту. Але тільки у помірних кількостях він є гарним доповненням до харчового раціону. (Тож не забуваймо про пивний алкоголізм і пивний живіт! – ред.).         

Г. ДРОНИК, В. КУЧЕРЯВА, Н. ОМЕЛЬЧЕНКО, Н. КОТИРЛО (ЧФ НТУ «ХПІ») 

 

Огляд підготувала Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

(Далі буде.)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *