Підприємства харчової промисловості Чернівців порушують санітарні норми

ЧЕРНІВЕЦЬКА МІСЬКА РАДА
14 cічня 2009 року
Прес-центр інформує:
70% перевірених підприємств харчової промисловості порушують санітарні норми

67 об’єктів харчової та переробної промисловості Чернівців за розпорядженням міського голови Миколи Федорука позапланово перевірила у грудні спеціально створена робоча група.

Під час обстеження об’єктів перевірено санітарний стан виробничих приміщень, дотримання санітарних вимог при виготовленні хлібобулочних, кондитерських, ковбасних виробів, кулінарної продукції, напівфабрикатів, безалкогольних напоїв, інших продуктів харчування, своєчасність проходження медогляду працівниками.

Встановлено, що майже на 70 відсотків підприємств, технологічне обладнання, інвентар не промарковані, а промарковані робочі столи використовуються не за призначенням, відсутні деззасоби для обробки рук, не створені належні побутові умови для персоналу, мають місце порушення санітарних вимог у виробничому процесі, на місці відсутні санітарні висновки на початок роботи, затверджений асортиментний перелік видів продукції, яку дозволено виробляти на існуючих площах та потужностях підприємства.

На окремих об’єктах (міні-пекарня ПП С.Ключука на вул.Комарова,1, кондитерський цех ПП О. Піпінашвілі на вул. В.Винниченка, 20, цех хлібобулочних виробів ПП Д. Кадельника на вул.Нагірній,7) виробничі приміщення перебувають в антисанітарному стані – штукатурка відпадає від стелі та стін, повзають таргани, технологічне обладнання використовується не за призначенням, столи для приготування тіста мають негігієничне покриття.

Незважаючи на постанову Головного державного санітарного лікаря м.Чернівців від 05.12.2008р. № 405 про тимчасову заборону з 08.12.2008 р. експлуатації міні-пекарні на вул.Нагірній,7 для проведення поточного ремонту приміщення, на момент перевірки 10 грудня з міні-пекарні проводилося відвантаження хлібобулочних виробів.

Потребують негайного проведення санітарних заходів, ремонту виробничих приміщень, посилення заходів дезінфекційного режиму міні – пекарні ТОВ «Маркон» ( вул.Липнева,30), ПП Мочарного М.В. ( вул.Паризької Комуни,1), ТОВ «Чернівецькі хлібобулочні вироби» ( вул.Одеська, 1-а), кондитерські цехи ПБП «Кліпсідра» (вул.Ф.Полєтаєва,6-в) та ВККФ «Мігро» (вул.Буковинська,1-а), цех з виготовлення карамельних цукерок ПП Курчака Д.В. (вул. В.Кочубея, 33-а), цех по з розливу олії соняшникової ТОВ «Рітас» ( вул.Севастопольська, 18-а), цех з виготовлення ковбасних виробів ТОВ «Струмінка» ( вул. Коломийська, 9-д), пекарня ТОВ «Садгірський хлібозавод Садгірського РСТ» (завулок 1-й С.Галицького, 3).

Робоча група склала акти за фактами виявлених порушень та зобов’язала суб’єкти господарювання зобов’язали зробити наступне:

– ТОВ «ВК Чернівці» (вул.Руська, 248-е ) – заборонити проведення обробки риби та м’яса в одному приміщенні кулінарного цеху ;

– ТОВ «СТМ – сучасні торгівельні мережі» (вул.Коломийська,13-а)- забезпечити окремі умови зберігання м’ясної та рибної продукції, провести ремонт морозильної камери;

– кулінарний цех ПП Терешкіна В.В.( вул.Декабристів, 12) – до впорядкування виробничих площ згідно діючих вимог призупинити виготовлення та реалізацію м’ясних напівфабрикатів;

– цех з розливу олії соняшникової ПП Аміхалакіоає Д.Г. ( вул. Авангардна, 1-а) – забезпечити обладнання ділянки фільтрації олії соняшникової, укласти угоду на проведення деззаходів та вивіз сміття з території цеху;

– ТОВ «Західно – українська торгова компанія «Продторг» ( пров. Складський, 3) – забезпечити окреме зберігання у морозильних камерах м’яcа птиці, свинини, яловичини та субпродуктів, тимчасово, до усунення порушень санітарних вимог, призупинити роботу кулінарного цеха, розмежувати процеси переробки сировини та виготовлення готової продукції, обладнати окремо побутове приміщення для персоналу виробничих цехів, суворо дотримуватися термінів реалізації готової продукції;

– цех з виготовлення вафельних коржів ПП Пашняка О.Д. (вул.Миколаївська, 38) – забезпечити персонал санітарним одягом, а також маркування готової продукції та належні умови її зберігання;

– цех з виготовлення карамельних цукерок ПП Шалигіна С.М. (вул.Нагірна,7) – забезпечити дотримання санітарних вимог щодо зберігання готової продукції, дезрежиму .

Щодо проведення позачергового медичного огляду, який було рекомендовано пройти працівникам усіх підприємств харчової промисловості міста у зв’язку із ускладненням епідемічної ситуації після повені, то станом на 23.12.2008 року, за інформацією МКМУ «Госпрозрахункова поліклініка профілактичних оглядів», проведено медичний огляд працівників лише 45 підприємств харчової та переробної промисловості. Оглянуто 803 особи, що становить 61,3% від загальної кількості осіб, що підлягало проходженню позачергових медичних оглядів.

Від проведення позачергового медогляду відмовилися такі підприємства, як ТОВ «Галс-2000» (150 осіб), ТОВ «Наладка-комерц»Лтд (20 осіб). З різних причин не забезпечено проходження медогляду працівників ВККФ «Мігро» ( 28 осіб), ВАТ « Чернівецький хлібокомбінат» ( 220 осіб).

За результатами обстеження Чернівецьку міську санітарно-епідеміологічну станцію зобов’язано забезпечити постійний контроль за роботою підприємств харчової та переробної промисловості та посилити його дієвість, впорядкувати базу даних цих підприємств за напрямами їх діяльності, розглянути можливість усунення подвійного контролю за роботою підприємств виробничої сфери на території міста ( з боку міської та обласної санітарних служб), що має негативні наслідки, забезпечити усунення виявлених на підприємствах робочою групою недоліків.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *