Перемудрив усіх!

Народ вигадує все новіші схеми ухилення від податківОдин такий «комбінатор» нещодавно «попався» працівникам  ДПА у Чернівецькій області. Зареєструвавши фірму наприкінці грудня минулого року, «геній бізнесу» знічев’я, без жодних виробничих потужностей, почав отримувати шалені прибутки на торгівлі пальним. За 5 місяців справа принесла йому понад 268 млн. грн валового доходу за умови, що ні орендованих, ні власних приміщень фірма не мала, а офіційно в ній працювала… аж одна особа – сам засновник. У звітності він показував, що бідніший за церковну мишу, а значну частину його валових витрат складають украй необхідні для розвитку бізнесу програми – маркетингові дослідження та посередницькі і консультаційні послуги, наприклад, «щоденний аналіз середніх роздрібних цін в розрізі різних марок світлих нафтопродуктів», «щоденний моніторинг середніх цін дрібно-гуртового сегменту нафторинку» тощо. Двом київським фірмам, які надавали такі конче потрібні послуги, у І кварталі 2008-го року було перераховано… понад 6 млн грн. Державі ж від мільйонних витрат та понад чверть мільярдного прибутку перепали лише мізерні податки на прибуток і додану вартість.
Перевірникам удалося з’ясувати ряд цікавих подробиць. Перша  фірма, через яку махінатор пропустив 2,06 млн. грн, була зареєстрована на громадянку України. Однак при перевірці встановлено, що директорка зареєструвала його за винагороду, без мети здійснювати будь-яку господарську діяльність. Жодного бухгалтерського документу й договорів про надання маркетингових послуг за час існування фірми-примари формальна власниця не підписувала й доручень на право підпису документів від свого імені нікому не давала.
Ще цікавішою виявилася історія з іншою київською фірмою, чиї посередницькі послуги буцімто коштували буковинському махінатору понад 3 млн. 800 тис. грн. За плечима реального засновника та керівника фірми всі документи за майже 4-мільйонною угодою чомусь підписувала третя особа, яка не мала на те жодних повноважень і юридичних підстав.
Наразі і формальна директорка першої фірми, і підставний керівник другої пишуть пояснення податківцям. Що ж до автора афери, то постановою голови Апеляційного суду Чернівецької області  податківцям Буковини надано дозвіл на вилучення документів, які містять дані про фінансово-господарську діяльність його підприємства. Вже донараховано понад 4 млн. грн податків у купі зі штрафними санкціями.
За матеріалами Управління податкового контролю юридичних осіб ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *