Пенсії ветеранам – підвищаться

Коли інвалід війни І групи отримує пенсію меншу, ніж 1200 грн, ІІ – менше 1080 грн, ІІІ – ніж 960 грн, а учасник бойових дій – менше як 840 грн, таким особам  від 1 вересня цього року буде доплачуватися до пенсії щомісячна адресна допомога в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів. Кабмін прийняв у липні 2008-го відповідну Постанову.При визначенні розміру доплати враховуватимуться усі надбавки, підвищення, додаткові пенсії, суми індексації та інші доплати до пенсій, визначених законами України, окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною.
Тим пенсіонерам за віком, за вислугу років та інвалідам, які не працюють, але мають на утриманні неповнолітніх дітей і отримують пенсії згідно з законами України «Про пенсійне забезпечення» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби…», на кожну дитину доплачуватимуть тепер не менше 150 грн.
Переглянуть також суми пенсій тим отримувачам, які потребують стороннього догляду: інвалідам І групи, одиноким інвалідам ІІ та ІІІ групи і тим, що отримують пенсії відповідно до законів «Про загальнообов’язкове державне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби…», від 1 вересня встановлюється надбавка на догляд у розмірі 50 грн. Надбавка ця не стосуватиметься осіб, які отримують державну соціальну допомогу, відповідно до Закону «Про  державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».
Надбавка на догляд призначається на підставі заяви особи, яка її потребує, окрім інвалідів І групи, бо їм така надбавка встановлюється автоматично. У заяві має бути зазначене, що особа ця не має працездатних родичів, які за законом повинні її утримувати. До заяви додається довідка про склад сім’ї, за необхідності висновок ЛКК про те, що особа потребує постійного стороннього догляду.
Нагадуємо ще раз отримувачам пенсій, що перерахунок здійснюється автоматично за допомогою комп’ютерних програм.

Наталя ВОЛОЩУК, заступник начальника управління – начальник відділу пенсійного забезпечення

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *