Пенсійна реформа у запитаннях і відповідях

Консультує заступник начальника головного управління – начальник управління пенсійного забезпечення ГУ ПФУ в Чернівецькій області Ганна Миколаївна ОНУЛЯК.

▪ Чи передбачатиме пенсійна реформа збільшення пенсійного віку для жінок? Якщо так, то яким чином це відбуватиметься?

Серед заходів пенсійної реформи – і поступове підвищення пенсійного віку для жінок від 55 до 60 років. Він збільшуватиметься щороку на 6 місяців протягом 10 років. Таким чином, згідно із проектом Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», право на пенсію за віком матимуть жінки після досягнення такого віку:

▪ Чи зростатиме розмір пенсії за віком у разі відстрочки її призначення?

Так, жінкам, які народилися у період з 1 лютого 1956 року по 31 липня 1960 року, після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 27 цього Закону, в розмірі 2,5 відсотка за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи від 55 років до досягнення ними 60-річного віку. Таким чином за 10 років розмір пенсії може зрости на 25%.

▪ Чи зміниться мінімальний стаж, необхідний для призначення пенсії за віком?

Мінімальний страховий стаж, потрібний для набуття права на пенсію за віком, збільшено з 5 до 15 років.

▪ Яка зарплата враховуватиметься для обчислення пенсії згідно із проектом пенсійної реформи? Чи передбачаються зміни при проведенні оптимізації заробітку?

Для обчислення пенсії враховуватиметься зарплата лише за даними персоніфікованого обліку, тобто від 1 липня 2000 року. Це позбавить майбутніх пенсіонерів пошуку старих архівів і ліквідованих підприємств для отримання довідок про заробіток за минулі періоди. Водночас залишається попередній порядок для тих, хто за період від 1 липня 2000 року не набуде необхідних 60 місяців страхового стажу.

Щодо змін при оптимізації, то при вирішенні цього питання додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди строкової військової служби, навчання, догляду за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку (при цьому період, за який враховується заробітна плата, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців, крім випадків, коли фактичний страховий стаж становить менший період).

▪ Який страховий стаж треба мати для призначення пенсії з інвалідності, якщо проект Закону буде прийнятий?

Необхідний стаж залежить від віку і визначатиметься на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією в такому порядку:

За аналогічних умов призначається і пенсія у разі втрати годувальника (такий стаж має бути наявний в годувальника на день смерті).

▪ Чи відбудуться зміни при застосуванні показника середньої зарплати для обчислення пенсії?

Планується, що для обчислення пенсії використовуватиметься середня заробітна плата за три календарні роки, що передують року звернення.

▪ Яким чином перераховуватимуться пенсії з урахуванням 24 місяців і більше страхового стажу, набутого після призначення (перерахунку) пенсії?

Перерахунок пенсії проводитиметься з урахуванням набутого страхового стажу із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, починаючи з 01.07.2000 року, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

▪Багато говориться про те, що реформа передбачає певні особливості пенсійного забезпечення для осіб, які працюють на посадах з правом на пенсію за вислугу років. В чому вони полягають?

Особам, які на дату досягнення пенсійного віку працюють у закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років, відповідно до пунктів «е»—«ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають на таких посадах чоловіки – 35, жінки – 30 років страхового стажу, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, що не підлягає оподаткуванню, в розмірі 10-ти їхніх місячних пенсій станом на дату її призначення.

Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється у разі, коли таким особам пенсія раніше не призначалася.

Обчислення стажу, яке дає право на виплату допомоги, та механізм її виплати здійснюється в порядку, встановленому Кабміном України.

▪Чи передбачаються зміни в порядку обчислення стажу для жінок, які мали відпустки з догляду за дитиною до 3-х років?

Проект Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» жодних змін у порядку обчислення страхового стажу при призначенні пенсії не передбачає, зокрема, періоди трудової діяльності та інші періоди, прирівняні до них (навчання, догляду за малолітніми дітьми до досягнення ними 3-річного віку, військової служби тощо) зараховуватимуться і надалі до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених нормами чинного законодавства.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *