Пенсії у зв’язку з утратою годувальника

У «Версіях» відбулася телефонна «гаряча лінія» з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайлом РОМАНІВИМ

Чи правда, що при призначенні пенсії за втратою годувальника (за чоловіка) заявнику призначається тільки 50% від його розміру пенсії, а від своєї пенсії потрібно відмовитися?
Домка Ілащук, Чернівці

Так, правильно. Оскільки, відповідно до ст. 37 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі – на одного непрацездатного члена сім’ї – 50% пенсії за віком померлого годувальника. А згідно зі ст. 10 зазначеного закону, особі, яка одночасно має право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів за вибором пенсіонера.

Чи має право дружина померлого учасника бойових дій без інвалідності на надбавку до пенсії? Якщо так, яку саме і від якого часу?
Флоріка Іванович, Сторожинець

Пенсія за особливі заслуги перед Україною призначена була чоловікові. Після його смерті вона автоматично буде призначатись дружині?
Олена Білокрила, Чернівці

І питання встановлення статусу вдови учасника бойових дій, і питання призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною розглядаються органами праці та соціального захисту населення. Зі свого боку зазначимо, що у випадку, коли учасник бойових дій за життя не був визнаний інвалідом, права на встановлення підвищення до пенсії дружині, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», не виникає. Коли ж померлий чоловік мав особливі заслуги перед Україною, треба подати відомості до органів соцзахисту. На підставі протоколу рішення комісії з встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною при Чернівецькій ОДА органами ПФ встановлюється відповідна надбавка до пенсії, розмір якої може бути в межах до 70% надбавки за заслуги померлого годувальника.

Як опікун, отримую пенсію за втратою годувальника на внучку. Чи маю я право отримувати цю пенсію після досягнення нею 18-річного віку? (Дитина навчається у ВНЗ).
Лідія Чубей, Чернівці

У такому випадку після виповнення 18 років пенсія виплачуватиметься дитині особисто. Виплата пенсії опікуну повнолітньої особи можлива за умови визнання її рішенням суду недієздатною.

Ми – інваліди з дитинства за зором, отримуємо дуже малу пенсію. Нам сказали, що ми можемо отримувати пенсію померлої матері. Чи правда це, якщо так, то одну на двох чи кожній окремо?
Домніка Дудка, Чернівці

Від 01.01.2006р. інваліди з дитинства та діти-інваліди мають право на одночасне призначення та виплату пенсії у зв’язку з втратою годувальника органами ПФ (якщо є право на її призначення) та державної соціальної допомоги відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» органами праці та соцзахисту населення.

З метою реалізації свого права на одночасне одержання зазначених виплат дописувачам необхідно звернутися до органів ПФ для визначення права на пенсію в разі втрати годувальника за померлу матір, а також до органів праці та соцзахисту із заявою про призначення відповідної державної соціальної допомоги.

При цьому на всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію у зв’язку з утратою годувальника, призначається одна спільна пенсія. На вимогу члена сім’ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка тоді виплачується окремо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Пенсії у зв’язку з утратою годувальника”