Панські забави або «Александров-ралі-2011» у Чернівцях

Перекриті вулиці, гуркіт коліс, скрегіт гальм, камінці з-під шин, рекламні прапори горілки «Прайм» – так виглядав фініш 5-ого етапу чемпіонату України «Александров-ралі-2011», який чернівчани спостерігали з 3-х площ – Соборної, Центральної та Театральної. А потім були урочистості, привітання трьох губернаторів, феєрверк і виступ співачки Тіни Кароль. Як наслідок імпрези – чемпіонат Європи з ралі може відбутися в Чернівцях.

Вольфганг Гасторфер, наглядач FIA, Міжнародної Автомобільної Федерації, був задоволений рівнем підготовки і професійністю проведення змагань. «Отримавши такий досвід, ми маємо привезти Чемпіонат Європи в Україну!» – зауважив він.

Організатори ж ралі вважають, що такі гонки є великим міжнародним визнанням Чернівців, бо швидкісні небезпечні автоперегони завжди приваблюють туристів. За словами Михайла Папієва, голови Чернівецької облдержадмінстарції, саме через такі події всеукраїнського і навіть європейського значення про Буковину більше дізнаватимуться у світі. «Це ще один крок для популяризації краю, у тому числі залучення інвестицій в економіку»,– підсумував губернатор.

Змагалися у цьому ралі машини різних марок: Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer Evolution, Ford Fiesta, HONDA Civic, ВАЗ, Suzuki Swift, Opel Astra, Skoda Fabia, Peugeot, ЗАЗ, Seat Ibiza. Вони пройшли карпатською трасою Путильщини, Вижниччини, а також Кіцманщиною та фінішували у Чернівцях.

Це був, звичайно, не Дакар, але відчути драйв від перегонів мали змогу численні вболівальники. Це спорт сильних, сміливих і витривалих, де на прю виходять не тільки «залізні коні», а й людські характери. Адже стартувало 38 екіпажів, а до фінішу дійшло лише 28.

Переможцем, як і передбачалося, став екіпаж під № 1 Олександра Салюка-молодшого та Євгена Червоненка, які пройшли всю гонку з величезним відривом. «Срібло» опинилося в руках Юрія Кочмара та Сергія Коваля, а «бронзу» вибороли Тарас Кравченко й Олександр Горбик.

Володарі «золота» запевнили, що всі їхні зусилля після перемоги спрямовуються на штурм чемпіонату світу з ралі. На думку штурмана Червоненка, а він є одним із організаторів «Александров-ралі-2011», його напарника чекає велике майбутнє: «Сашко готовий бути у топ-20-ці світу. Ми будемо над цим працювати! Я знаю точно, неможливе можливо!». Євген, до речі, знає Сашка з пелюшок. Бо батько останнього Салюк-старший і сам Євген були останніми чемпіонами СРСР з ралі у 1991 році.

Багато хто вважає, та тільки не Ольга Коцегубова, що гонки – справа чоловіча. Щоправда, ще одна представниця прекрасної статі, яка брала участь у гонці, не доїхала до Чернівців. Зате карпатська траса підкорилася леді з Севастополя, яка розпочинала свою швидкісну кар’єру як журналістка. Готуючи матеріал про ралі, вона так захопилася, що сама вирішила одягти шолом, сісти за кермо і позмагатися. На її думку, це хобі, що приносить гроші й водночас задоволення. Щоправда, доводиться самій і колеса змінювати, і машину ремонтувати. Та це, за її словами, тільки додає азарту.

Закінчилася гонка урочистим нагородженням переможців, яких вітали губернатори трьох областей – Чернівецької, Івано-Франківської та Львівської.

Після феєрверку для чернівчан заспівала Тіна Кароль.

 

Від редакції:

Не хотілося псувати свята, але змушені про це написати, бо саме так розглядаємо свій журналістський та громадянський обов’язок.

Спортивні перегони йшли рука об руку з… рекламою горілки. Розуміємо, що її виробники були спонсорами змагань, а без спонсорів, як мовиться, і ні туди, і ні сюди. Але дефіле студентів в одностроях з білими прапорами, на яких написано «Прайм означає кращий», центром міста протягом двох днів, трохи таки подивувало.

– Нам платять по 12 грн. за годину, – розповіли «невільники» реклами. – У п’ятницю ми ходили вулицями 6 годин, а в суботу – 4 години. Працювали від промоутерської студії, яка, до речі, з нами не дуже церемонилася. Усвідомлюємо, реклама горілки – не найкраще заняття для майбутньої еліти держави, та що поробиш, коли треба заробляти…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Панські забави або «Александров-ралі-2011» у Чернівцях”