Ознаки Маленького Цюріха в Маленькій Північній Америці

На Буковині зацвіло тюльпанове дерево
Чернівці, які називають то Маленьким Парижем, то Маленьким Віднем, можна з таким же успіхом звати Маленьким Цюріхом: тут, як і в Цюріху, ростуть і навіть цвітуть тюльпанові дерева.
тюльпанове
Щоправда, в Цюріху їх близько сотні, а в Чернівецькому ботанічному саду – лише два. Хоча, є ще кілька особин в університетському парку та по селах – у садах колишніх панських маєтків.
Ліріодендрон тюльпановий (так тюльпанове дерево називається по-науковому) в перекладі означає «дерево-ліра». Ця назва екзотичної рослини відображає оригінальну форму його листя.
4
Ну а «тюльпанове» – за квіти. Насправді батьківщиною дерева є Північна Америка, а родиною – магнолієві, тільки воно не таке яскраве: його «закамуфльовані» серед листя квіти можна й не помітити навіть зблизька. Але – вони є!2

Як не дивно, в нашому краї тюльпанові дерева прекрасно акліматизувалися і за близько 140 років (за припущеннями) життя в ботсаду витягнулися до 50 метрів заввишки. Може, буковинський клімат подібний до клімату Північної Америки? Науковці констатують, що навіть у сонячній і теплій Грузії ліріодендрон «плодоносить», але не проростає, бо не запилюється. У нас тюльпанове дерево проходить повноцінний цикл розвитку. Щороку цвіте, а фахівці ботанічного саду збирають і висівають насінини. Саджанці згодом продають.
У США ліріодендрон тюльпановий відомий як «жовта тополя» і має велике лісопромислове значення.
3
Деревина легка, добре обробляється і полірується; використовується на виробництво фанери, на корпуси музичних інструментів і радіоприймачів, як столярний і тарний ліс, на баланси для паперової промисловості. У нас – просто тішать око квітками, які зовні дійсно нагадують звичні степові тюльпани. Тільки зеленуватою забарвлення, з великим помаранчевим плямою біля основи.
Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *