Освіта румунів під загрозою

або Хто такий Лев Шевченко?

Румунська молодь Буковини вступатиме до вузів Румунії або житиме в Україні без вищої освіти, – стверджували керівники румунських культурологічних товариств Чернівецької області на організованій ними ж прес-конференції.

Вони скаржилися також на утиски, не наводячи конкретних прикладів. Хоча нині на Північній Буковині функціонує 77 румуномовних шкіл, тоді як у часи королівської Румунії, до 1940 року, було 114 шкіл. І, як відомо, жодної української.

За словами Олександрини ЧЕРНОВОЇ, головного редактора журналу «Голос Буковини», який виходить румунською мовою, діти, що навчаються у румунських школах, не мають рівних умов з відвідувачами українських навчальних закладів, бо у румунів, мовляв, менше часу на вивчення предметів, а вступні іспити вони здають за тією ж програмою, що й українці.

Крім того, існує проблема підручників, особливо для початкових класів, там дуже багато помилок (наприклад, Лев Шевченко, замість Тарас). Тому потрібно створювати конкурс авторів підручників і вибирати гідних.

Зрештою, чому цим не займаються самі румунські товариства? Тим паче, п. Чернова ще й директор видавництва «Александру чел Бун ЛТД».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *