Обласний бюджет-2008 втратив 40 мільйонів…

А бюджету-2009 вистачатиме лише на зарплату… Якщо його взагалі приймуть.

– Незважаючи на економічну кризу та наслідки стихії, область закінчує фінансовий рік успішно, – відзначила начальник головного фінансового управління ОДА Єлизавета Пушко-Цибуляк. – Надходження до місцевих бюджетів зростуть майже на 160 млн. грн. І це з урахуванням 15 млн. грн втрат від кризи і 25 млн. грн – від повені.

Втрати від стихії частково компенсовані платежами підприємств, які працювали на ліквідації наслідків повені. Крім того, 70 млн. грн мобілізовані додатково з інших джерел. Це дало змогу забезпечити виплату зарплат усім бюджетникам і профінансувати всі інші статті витрат.

Проте у майбутнє фінансисти краю дивляться з песимізмом. Оскільки Верховна Рада досі не ухвалила не те що бюджет, а навіть основні макроекономічні показники (ВВП, темп інфляції і зростання виробництва), то про конкретні цифри місцевих бюджетів і не йдеться. Коли ж народні депутати не впораються з бюджетом до кінця року, то від 1 січня як мінімум квартал видатки фінансуватимуться в розмірі 1/12 від середнього обсягу попереднього року.

– Інакше кажучи, – пояснила Єлизавета Пушко-Цибуляк, – відсутність Закону «Про Державний бюджет України» спричинить проблеми з виплатою зарплат, пільг, допомог та фінансуванням регіональних програм. Бюджети області недоотримають від держави 30,2 млн. грн.

Грошей вистачатиме лише на оплату праці на умовах, що склалися на 1 грудня 2008 року.

Довідка:
Середньомісячна зарплата одного працівника на 1 грудня 2008 року в гривнях:
освіта – 1300, культура – 1362, охорона здоров’я – 1200, соціальний захист – 1076, органи місцевого самоврядування – 2956.

Зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму не передбачається. Частково оплачуватимуться енергоносії, медикаменти й харчі. Витрати на господарське утримання установ, телефонний зв’язок, відрядження, пальне, а також на ремонти і капітальне будівництво не проводитимуться. Навіть за такого «розкладу» щомісячний дефіцит коштів становитиме 1,1 млн. грн. Тобто, соціальні допомоги не отримають 11,5 тис. сімей з дітьми та 44 прийомні родини і дитбудинки сімейного типу.

Не краще ситуація і з фінансуванням відбудови об’єктів, які постраждали від повені. Нині грошима забезпечені лише 47% будівельних робіт. Повністю виплачені компенсації населенню, а от на берегоукріплювальні роботи коштів катастрофічно не вистачає. Бюджет уже заборгував підрядникам понад 200 млн. грн. Але область не втрачає надії «вибити» ці гроші у 2009-му.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *