Ноу-хау: унікально і безпечно

Що спільного між виробництвом мікропроцесорів, аерокосмічних приладів і силіконових імплантатів, як у Памели Андерсон? Виявляється, для виготовлення усіх цих речей, а також для лікування астматиків, алергіків і профілактики забруднення післяопераційних ран використовують одну й ту ж технологію очищення і підтримання стабільної температури повітря. Технологією стерильного повітря володіють лише найкращі клініки Європи, а на теренах України та СНД вона взагалі унікальна: її можна побачити лише в Чернівецькому центрі травматології та ортопедії.– Компанія «Airson» і дочірня компанія «Airsonett» (Швеція) займаються проблемами очищення та кондиціонування повітря у виробничих приміщеннях з 1983 року, – розповідає інженер-медтехнік Ігор ТКАЧ. – У результаті наукових досліджень була розроблена технологія подавання потоку стерильного повітря, яка 1997 року була вдосконалена і отримала назву «Airsonett airshower». Спочатку її застосовували для очистки повітря в лікарняних палатах та будинках, де жили хворі на бронхіальну астму. Згодом дізналися, що повітря стабільної температури без домішок добре підходить алергікам. Тоді й народилася ідея додати до системи фільтри, які затримують віруси, і використовувати технологію в операційних. Та коли ви зайдете до нашої операційної, ви побачите лише великі сірі лампи.
Монтаж обладнання тривав кілька місяців. Ми опустили стелю на
40 см, а над нею розташувалися власне фільтри. Поруч з операційною є ще одна кімната, де облаштовані котли і труби. Системою керує комп’ютер. За допомогою звичайного ноутбука ми визначаємо потрібний температурний режим і параметри роботи. Після цього включається інший комп’ютер, який регулює систему. Ймовірність поломки техніки дуже низька.
– Нова технологія полегшує роботу лікарів, – продовжує лікар Сергій ВАСЮК. – По-перше, підтримання необхідної постійної температури дозволяє краще спланувати час і процес операції. Особливістю наших операцій є заміна суглобів, серед яких часто використовуються такі, що містять цемент. Він застигає за різної температури від 2 до 12 хв., а тепер ми можемо точно визначити цей час. Погодьтеся, що краще чекати 2 хвилини, ніж 12, з відкритою операційною раною. Та й коли з чола лікаря не тече піт від розжарених ламп, теж працювати приємніше.
Нова технологія дозволяє також уникнути післяопераційних ускладнень, зокрема, так званої внутрішньолікарняної інфекції (ВЛІ). Справа в тому, що від 1,5% до 20% усіх оперативних втручань супроводжуються місцевими інфекційними ускладненнями. Пацієнти з ускладненнями на 60% частіше потрапляють до палат та відділеннь інтенсивної терапії, в 5 разів частіше повторно лікуються в стаціонарі, мають удвічі вищий ризик летального кінця, ніж пацієнти, що не мають таких проблем.
Основне джерело мікробного забруднення – повітря в операційній, причому забруднення відбувається як безпосередньо з повітря, так і опосередковано через інструменти та обладнання. Найчастіше рани інфікуються бактеріями, які постійно злущуються зі шкіри присутнього в операційній персоналу. Нова технологія дозволяє уникнути таких проблем. Лікарі Центру помітили, що після її запровадження значно зменшилася кількість хворих, які після операції мають високу температуру, а їхні рани стали швидше і краще загоюватися.
Зарубіжні колеги наших медиків підрахували, що за рахунок нової системи в країнах ЄС заощаджується на лікуванні післяопераційних ускладнень від 1,47 до 19,1 млрд. євро на рік.
Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *