“Нобеля” з медицини цьогоріч отримали за дослідження біоритмів

Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини в 2017 році отримала група вчених із США за дослідження біологічного годинника організму.

Її присудили американцям Джеффрі Холу, Майклу Розбашу і Майклу Янґу. Їхнє відкриття пояснює, як рослини, тварини і люди пристосовують свої біоритми до руху Землі.
Про це йдеться в прес-релізі Нобелівського комітету.

На прикладі дрозофіли вчені виокремили ген, який контролює нормальні біоритми організму. Вони з’ясували, що цей ген контролює білок, який накопичується в клітинах за ніч і витрачається протягом активної частини доби.

Потім вони описали механізм, який регулює цей процес всередині клітини. Зараз вважають, що біологічний годинник працює за таким же принципом і в більш складних організмах, в тому числі у людини.

Рішення про присудження премії в галузі фізіології і медицини приймає Нобелівська асамблея, в яку входять 50 професорів, які працюють в стокгольмському Каролінському інституті. Нагорода присуджується тим, хто зробив відкриття, що змінило розуміння життя або медичної практики. В ході обговорень члени комітету ретельно вивчають кандидатів – після чого асамблея проводить таємне голосування, в результаті якого приймається рішення про те, хто отримає премію.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *