Не розхитуйте економіку! Олександр Шлапак різко критикує політику НБУ стосовно ревальвації гривні

Задля боротьби з інфляцією, рівень якої за перших чотири місяці вже склав 113,1%, уряд разом з НБУ обрав не прийнятний шлях активного охолодження економіки в цілому. Про це заявив Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак.
«Застосування таких заходів дає результати саме в період перегріву економіки, симптомом якого, зокрема, є перевиробництво. В Україні спостерігається абсолютно протилежна тенденція – недостатність пропозиції на задоволення попиту», – сказав О. Шлапак.
Перший заступник Глави Секретаріату нагадав, що ми вже маємо проблему з негативним сальдо зовнішньоторговельного балансу, яке після ревальвації стане критичним (за оцінками експертів, близько 10% ВВП). Саме тому експерти заявляють про неминучість девальвації курсу вже у найближчому майбутньому. «Розгойдування курсу – останнє, що потрібно економіці на сьогодні», – зазначив О. Шлапак.
Таке рішення призводить до поглиблення проблем наших підприємств, у першу чергу експортерів. «Полетіли» всі фінансові плани наших експортерів. Ми створили, перш за все, психологічно невизначену ситуацію», – додав О. Шлапак.
За його словами, відбулося руйнування головного якоря в економіці – стабільності національної валюти. Адже навіть наступного дня після прийняття рішення про ревальвацію офіційного курсу Національний банк все одно не здійснював інтервенцій на його підтримку і курс на міжбанківському ринку склав вже 4,65 грн/дол США. «З таким же успіхом ми могли встановити курс 4,40 або 4 гривні», – сказав Перший заступник Глави Секретаріату.
На думку Олександра Шлапака, активна участь НБУ на міжбанківському ринку могла б сьогодні позитивно вплинути на ситуацію. «Якщо Нацбанк наступного понеділка вийде на ринок з купівлею валюти – це буде першим кроком до вирішення ситуації, до певного примирення, до спокійного з’ясування стосунків довкола цієї складної проблеми», – переконаний він.
Представник Президента також зауважив, що населення – яке, попри всі негативні сигнали, вірило Національному банку, було спокійним і тим самим підтримувало стабільність економіки в цілому – найбільше постраждало від таких рішень. «Самоусунення Національного банку з валютного ринку призвело до такої ревальвації готівкового обмінного курсу, яка є еквівалентною вилученню 6 млрд. грн. заощаджень громадян. Такої санкції ніхто не давав», – підкреслив О. Шлапак, додавши, що чинити таке з нашим населенням «є несправедливим».
Крім того, зв’язок зменшення інфляції з ревальвацією є досить слабким. Це підтверджується аналізом інфляційних тенденцій 2004 і 2005 років, коли простежується залежність від обсягів соціальних виплат. Так, у 2004 році після значного збільшення таких виплат інфляція також різко прискорилася, на той час, як здійснення ревальвації у 2005 році не привело до її уповільнення. О. Шлапак ще раз підкреслив, що інфляція 2008 року не носить монетарного характеру, а тому намагатися приборкати її монетарними методами – велика помилка.
О. Шлапак поділився власним прогнозом: «У червні спостерігатиметься суттєве уповільнення інфляції: за попередніми розрахунками, вона складе 0,8%. Це є наслідком сезонності – 6 попередніх років інфляція у червні-серпні або уповільнювалася майже до 0, або спостерігалася дефляція – а також наслідок монетарного голоду, створеного урядом і Національним банком».
Таким чином, за словами О.Шлапака, для здійснення ревальвації сьогодні не було вагомих підстав і цей крок можна розцінити як такий, що штовхає економіку до стагфляції – скорочення темпів економічного зростання за прискорення темпів інфляції.
У ситуації, що склалася, Перший заступник Глави Секретаріату пропонує проведення термінової наради під головуванням Президента України за участю Прем’єр-міністра та Голови НБУ. Він очікує, що на такій нараді будуть прийняті рішення щодо відновлення основної мети діяльності НБУ – забезпечення стабільності національної валюти, визначення оптимальних меж коливання валютного курсу, заходи, потрібні для пожвавлення розвитку внутрішнього ринку.
Прес-служба ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *