Наслідки унікального спалаху Сонця поки що науці невідомі

Напередодні на Сонці стався найпотужніший за останні 12 років спалах. Він виник унаслідок злиття двох найбільших груп сонячних плям, кажуть астрономи. 

“Події такої потужності відносять до найбільших, які тільки здатна виробляти наша зірка, і які формуються лише при дуже рідкісних, унікальних умовах. Як правило – на стадії піку сонячної активності. Як склалося так, що спалах такого рівня відбувся зараз, на тлі сонячного мінімуму, ще належить розібратися вченим”, – зазначають дослідники.

Цьому спалаху на Сонці присвоїли останній клас – Х, з показником Х9.3. Це робить таке явище одним із п’яти найпотужніших вибухів на поверхні Сонця, що сталися за весь час спостережень за подібними процесами.

Довідково: Сонячні спалахи, залежно від потужності рентгенівського випромінювання, діляться на п’ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A 0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі у 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви, потужність збільшується удесятеро.

Учені кажуть, що спалах стався у тій точці, яка “дивиться” на Землю, і тому її вплив на нашу планету буде максимальним. Наразі неможливо навіть передбачити наслідки такої події для життя на Землі, космонавтів і супутників на орбіт. Про це можна буде говорити через кілька днів.

Як відзначають фахівці, поточний рівень сонячної активності вийшов за межі 10-бальної шкали, досягнувши позначки у 10.3, і зараз знаходиться у так званій “чорній” області. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *