Народ грабують – державу знищують

або Продається Україна, терміново і недорого

Українська влада планує скоротити список підприємств, які не підлягають приватизації, від 1363 більше ніж… на тисячу!

На «золоті яйця» нашої держави, які ще продовжували утримувати бюджетну сферу, можновладці поклали око. І закономірно, що «під скорочення» потрапили не збиткові підприємства, а дуже й дуже привабливі, – повідомляє журнал Forbes.

Насамперед, це «донька» НАК «Нафтогаз України», найбільший газовидобувник в Україні, – «Укргазвидобування». Компанія видобуває щорічно близько 15 млрд. кубометрів газу. А ще «Ощадбанк» – другий за розміром банк в Україні з 6 тисячами відділень. АНТК імені Антонова – конструкторське бюро, творець літака «Мрія», – мабуть, привабило тим, що має 1000 га землі в Києві. Не менш ласим шматочком є  й «Українське Дунайське пароплавство», що здійснює третину транспортних перевезень Дунаєм і має флот з 400 річкових і 30 морських суден.

Інвесторів мусять зацікавити «Топаз» – виробник військової техніки зі статусом спецекспортера, відомого своїми «Кольчугами» (автоматизовані станції пасивної радіотехнічної розвідки); а також «Укргідроенерго» – найбільша гідроелектрогенерувальна компанія України, яка будує найпотужнішу в Європі ГАЕС – Дністровську; «Зоря-Машпроект» – один із лідерів світового газотурбобудування, монополіст у СНД з виробництва газових турбін для військових кораблів.

Крім того, до списку на приватизацію включені такі харчові підприємства, без яких держава не в змозі обходитися. Іншими словами, вони завжди приноситимуть чималий зиск тим, хто ними володітиме. Сьогодні – це держава, тобто ми з вами, а завтра – це буде дядя-олігарх. На превеликий жаль, серед них – «Укрспирт», який володіє всіма спиртзаводами України; «Новий світ» – одне з чотирьох підприємств у СНД, де виробляють шампанське класичним способом; «Артемсіль» – один із найбільших видобувачів кам’яної солі в СНД (5 шахт з повним циклом переробки)…

Прогнозний обсяг надходжень протягом 2012-2014 років до державного бюджету України коштів від продажу та управління державним майном повинен скласти 40-60 млрд грн. Це при тому, що за весь час незалежності від продажу держвласності до Держскарбниці надійшло лише 60 млрд грн. Зокрема, 2011 року, коли був проданий «Укртелеком», до бюджету надійшло 11,5 млрд грн.

Може, час українцям припинити наглий грабунок? І чи не вистачить тим приватизованих укртелекомів та обленерго?  Адже й дитина знає, що без стратегічних галузей держава існувати не може.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Народ грабують – державу знищують”