«Ми є те, що ми їмо», – казав Гіппократ

А їдять українці погано, надто ж студенти

Чернівецькі студенти недоїдають
Їхнє харчування є неповноцінним і незбалансованим. Вони споживають білків на половину менше від норми, жирів – на третину, а вуглеводів майже на 2/3 менше від потрібної кількості. Такі результати досліджень оприлюднила першокурсниця Надія СУЛИМА під час круглого столу «Шляхи оптимізації харчування студентів», організованого кафедрою технології й організації ресторанного господарства Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.
Дівчина повідомила, що за сучасними рекомендаціями ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) добова потреба калорій для студента 16-18 років становить 2200 кКал. Тобто за день він має з’їсти 85 г білкової їжі та отримати з харчами 75 г жиру і 400 г вуглеводів. Опитування і підрахунки студентки Сулими показали, що її однолітки за добу споживають у середньому лише 1383 кКал: з них білків – 35 г, жирів – 67 г і 160 г вуглеводів. На жаль, опитування дівчини показало також, що 95% студентів харчуються малопридатними продуктами та напоями, як от картопляні чіпси, снеки, шоколадні батончики, гарячі кавові напої та солодкі газовані води. Практично всі опитані не споживають в обід гарячих та рідких страв. 3% студентів свідомо пропускають вечерю, а 83% – навпаки «винагороджують» себе увечері кількома порціями відразу, перевантажуючи шлунок і порушуючи його роботу. 74% респондентів практично не вживають овочів, фруктів та ягід, що, як відомо, призводить до авітамінозу.
Результат такого харчування вже проявляє себе, бо 32% опитаних мають кишково-шлункові захворювання, а в 71% періодично проявляються симптоми цих недуг.

Наша їжа – це ми
На противагу Гіппократу, батькові медицини, який казав, що ми є те, що ми їмо, можна навести слова іншого древньогрецького філософа Сократа: той переконував своїх співвітчизників у тому, що «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити». Протягом свого життя людина з’їдає близько 40 т різних продуктів, які перетворюються на будівельний матеріал і джерело енергії для організму. Не секрет, що спожите людиною безпосередньо впливає на її здоров’я, фізичний і розумовий розвиток, на її психічний стан і працездатність, на тривалість і якість життя, на її зовнішність і настрій, і навіть на стосунки з оточенням. На цьому наголошували студентки ІІ курсу (готельно-ресторанна справа) Мирослава ШПАК і Ольга РОМАНЮК.

Антикризове меню: 70% рослинна їжа, 30% – тваринна
Його запропонував Олексій ГАКМАН, який міркував над тим, як оптимізувати наше харчування загалом і студентів зокрема.

Першокурсниця Уляна ГУМЕНЮК, яка досліджувала профілактичні заходи здорового харчування, запропонувала SPA-кухню.

плашка
SPA-харчування – це їжа, приготовлена на пару а також тушкована, запечена або приготовлена на грилі. За таких умов вона зберігає максимум корисних властивостей.

На SPA-кухні використовуються виключно натуральні інгредієнти: без синтетичних харчових добавок для посилення смаку, без барвників, консервантів і загусників, а також без концентратів і маргарину. Трав’яні чаї, соки-фреш та смузі – головні її напої.

плашка
Смузі – сік з клітковиною, до якого додаються лід і йогурт, рідше – молоко, мед, цукор, яйця та інші продукти. Фрукти та ягоди подрібнюються в блендері. Смузі прийшов до нас із США: американці тамують ним у спеку спрагу.

З їжею ми отримуємо всі необхідні речовини для зростання і розвитку, вона забезпечує наш організм такими складовими, як білки, жири, вуглеводи – це макронутрієнти; вітаміни, мінеральні солі – мікронутрієнти, вода.

плашка
Як відомо, організм людини складається з 19,6% білків, 14,7% жирів, 1% вуглеводів, 4,9% мінеральних речови н і 59,8% води.

Складові нашої їжі:
Макронутрієнти (від лат. nutrio – харчувати) – клас головних харчових речовин, які є джерелом енергії та структурних матеріалів і присутні в їжі у порівняно більшій кількості (від 1 г): вуглеводи, ліпіди (жири), білки.
Мікронутрієнти – клас головних харчових речовин, що виявляють біологічні ефекти на різні функції організму та містяться, як правило, в невеликих кількостях: вітаміни, вітаміноподібні речовини та мінеральні речовини, поліненасичені жирні кислоти, олігосахариди, фосфоліпіди, деякі амінокислоти.

Парафармацевтика – речовини їжі, які мають фармакологічну дію: глікозиди, алкалоїди (атропін, кокаїн, кофеїн, морфін і хінін), ефірні олії, органічні кислоти тощо.

Найважливіші функції в нашому організмі виконують білки: з них складаються кістки, м’язи, шкіра, волосся, очі, мозок. Вони містяться у продуктах рослинного і
тваринного походження. Нестача їх в організмі спричиняє дистрофію.
Необхідні нашому організму і жири, вони дають енергію. Але надмір жирів в організмі затримує ріст, знижує стійкість до інфекційних захворювань, порушує обмін
речовин, роботу центральної нервової системи і може призвести до ожиріння.
Важливий компонент їжі – вуглеводи. Вони компенсують більше половини добової енергії в організмі, тому їх потрібно у 4 рази більше, ніж білків і жирів. Такі
вуглеводи, як глюкоза, фруктоза, сахароза, мають головним чином енергетичне значення, а крохмаль, клітковина сприяють нормальному травленню та обміну
речовин. Вуглеводи містяться у фруктах, овочах, меді, молоці.
П’ять відсотків нашого тіла – це мінеральні солі кальцію, фосфору, магнію, заліза, йоду, які сприяють нормальному функціонуванню кісток, зубів, м’язів, крові, легень, нирок. Школярі найбільше потребують фосфору і кальцію. Мінеральні солі містяться у молоці, рибі, яйцях, м’ясі, печінці, яблуках, крупах, зелених овочах, продуктах моря тощо.
Надзвичайно важливі для життєдіяльності організму й вітаміни: А, В, С, D тощо. Люди, які отримують з їжею достатню кількість вітамінів, значно бідиш стійкі до захворювань, мають добру пам’ять, відрізняються бадьорістю та працездатністю. Якщо харчування одноманітне, бідне на вітаміни, може виникнути авітаміноз.

Вплив вітамінів на організм і продукти, в яких вони містяться
«В» Покращує розумову та фізичну працю, живить м’язи, нерви, кров.
Гречка, вівсянка, горох, м’ясо, печінка, капуста, картопля, квасоля, соя, спаржа, помідори, кукурудза.
«С» Проти запальних процесів, покращує поглинання заліза клітинами крові.
Овочі, ягоди.
«А»Захищає шкіру, зміцнює зуби, ясна, покращує зір, ріст.
Капуста, морква, петрушка, горох, соя.
«D» Зміцнює кістки, імунітет.
Яйця, гриби, молочні продукти, риб’ячий жир
«Р» Лікує кровотечу ясен, антиалерген.
Салат, картопля, капуста, томати

Взаємодія мікронутрієнтів: найнебезпечніші і найкорисніші поєднання
Важливо знати, що багато вітамінів і мінералів не поєднуються один з одним. І, незважаючи на те, що наші магазини переповнені різноманітними продуктами, сучасні люди не отримують достатньої кількості багатьох вітамінів і мінералів. На жаль, ми, з великою шкодою для організму, віддаємо перевагу продуктам, перенасиченим цукром, та енергетичним напоям, абсолютно ігноруючи такі корисні продукти як горіхи, морепродукти і необроблене зерно.
Кількість мікронутрієнтів, необхідних для нормального функціонування організму, невелика, але вони життєво необхідні, тому що беруть участь у багатьох фізіологічних процесах. Нестача мікронутрієнтів призводить до серйозних проблем зі здоров’ям. Приміром, нестача заліза – найпоширеніший з дефіцитів поживних речовин. Найчастіше від цього страждають жінки дітородного віку (через щомісячні втрати крові) і діти. Залізо потрібне для поширення кисню в усьому організмі (через гемоглобін), воно відіграє життєво важливу роль у процесах енергетичного обміну та функціонуванні багатьох важливих ферментів (ензимів).

Чому не варто запивати молоком залізовмісні засоби: типи взаємодій мікронутрієнтів
Доведено, що існують позитивні взаємодії вітамінів і мінералів – синергізм – і негативні – антагонізм. Фармакологічні компанії почали враховувати взаємодію мікронутрієнтів у профілактичних вітамінних препаратах, особливо у полівітамінах, які містять повний набір вітамінів і мінералів.
Не рекомендується поєднувати залізовмісні засоби з препаратами, до складу яких входить кальцій: препарати, які містять залізо не рекомендується запивати молоком. У присутності кальцію організм засвоює заліза вдвічі менше, а саме таке поєднання найчастіше вживають жінки дітородного віку.
Речовини-антагоністи включаються в різні таблетки, а синергісти об’єднуються в одній.

Найпоширеніші поєднання з негативною взаємодією:
*Слід уникати поєднання кальцію та заліза і хрому та заліза.
*Вітамін В12 підсилює алергійну реакцію вітаміну В1.
*10-30 % вітаміну В12 окислюється вітаміном С, якщо приймати їх разом.
*Залізо, мідь, цинк, вітаміни В3 і С знижують всмоктування вітаміну В2.
*Цинк «конкурує» за засвоєння з залізом і кальцієм, тому організм вбирає мінімальну кількість цинку. Дефіцит цинку може стати причиною гальмування психомоторного розвитку у дітей.
*Нерозчинні комплекси утворюються від поєднання фолієвої кислоти і цинку, що знижує ефективність.

Позитивні взаємодії
*Вітамін А у поєднанні із залізом сприяє активізації запасу заліза.
*Мідь підсилює дію заліза.
*Кальцій у комбінації з вітаміном С швидко засвоюється організмом.
*Кальцій погано засвоюється без вітаміну D і магнію.
*Вітамін В6 уповільнює виведення кальцію з організму.
*Якщо споживати кальцій з великою кількістю натрію, то це може призвести до втрати кальцію в сечі.
*Вітамін А поєднується з вітамінами Е, С, які не дають йому окислитися, та сприяють його ефективному впливу на організм.
*Вітамін А потрібно обов’язково вживати в поєднанні з цинком, який перетворює вітамін А в активну форму, більш корисну для організму.
*За допомоги вітаміну В6 магній краще засвоюється в організмі, глибоко проникає в клітини і довго в них утримується.

Основні рекомендації з прийому вітамінних комплексів:
Важливо враховувати, що різні вітаміни та мінерали ефективніше вживати в різний час доби:
*Йод краще за все засвоюється вранці.
*Вітамін D краще приймати увечері.
*Кальцій і фосфор максимально ефективно надходять до кісткової тканини в другій половині дня.

Добову дозу необхідних для організму компонентів, які погано взаємодіють один з одним, приймають окремо з інтервалом у кілька годин, Щоб у момент потрапляння до травного тракту доза, яка була прийнята раніше, вже засвоїлася. Дотримання принципу сполучуваності мікронутрієнтів підвищує ефективність їхнього використання.

Головні правила здорового та збалансованого харчування:
*Їсти часто, але маленькими порціями і добре пережовувати їжу.
*Перерви між прийомами їжі – максимум 4 години.
*Пити чисту воду, близько 1,5 літри на день. Але пити між прийомами їжі, мінімум за півгодини до їжі і мінімум через 1 годину після їжі. Під час їжі не пийте.
*З’їдати на день мінімум 2 порції неочищених злаків (каші), постійно їх чергувати (наприклад: сьогодні – гречка, вівсяна, завтра – пшенична тощо).
*Молочні та жирні продукти вживайте лише в першій половині дня (до 14:00).
*Обмежити вживання жирів, особливо транс-жирів.
*Обмежити вживання солоного та солодкого (вживати лише натуральні солодощі в першій половині дня).
*Виключити з раціону вживання фабричних тортиків, тістечок, цукерок, мучних виробів, фастфудів, чаю на ніч. Уникате переїдання та голодання. Їжте багато овочів, фруктів, ягід та зелені.
*Вживайте домашні, свіжі та якісні продукти!
*Не вживайте знежирені молочні продукти!
*Не їжте за 3 години до сну.

«Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися» – Антельм Брилья Саварен.

Це мусить знати кожний

1. Американські дослідники протягом 8 років вивчали зв’язок між споживанням
солодких безалкогольних напоїв і станом здоров’я. Установлено, що жінки,
які споживали одну і більше банок напою в день, удвічі частіше хворіли на
цукровий діабет. Наприкінці 2010 року американська влада заборонила продаж
напоїв з кофеїном, які полюбляє молодь. Кофеїн у цих напоях призводить до
прискорення серцевих скорочень, підвищення артеріального тиску, психічної
збудливості, сприяє розвитку ожиріння і карієсу.

2. Дітям до 4 років, вагітним, жінкам, що годують немовлят молоком, заборонено вживати лимонад, бо там є речовина аспартам (Е-951), яка у 200 разів солодша за цукор і збуджує спрагу, а не тамує її. Крім того, у газованій воді є ортофосфорна кислота, яку часто використовують для виготовлення добрив, емалей, скла.
А чи знаєте ви, чому солодкі газовані напої радять пити охолодженими? Тому, що при нагріванні з них виділяється… метанол.

3. Кока-кола, спрайт успішно видаляють накип та іржу. Щоби видалити корозію з батарей автомобілів, полийте їх цим напоєм і вона зникне. Щоби розкрутити заїржавілий болт, змочіть ганчірку колою чи спрайтом, обмотайте нею болт на кілька хвилин – і робота зроблена.

4. В Індії кола і пепсі допомагають боротися із шкідниками бавовни (жучки стають
млявими і падають).

5. Дистриб’ютори кока-коли уже 20 років використовують її для очищення моторів
своїх вантажівок.

6. Щоби очистити одяг від плям, вилийте на нього банку кока-коли, додайте
прального порошку і виперіть.

7. В Австралії і Новій Зеландії вільний продаж енергетичних напоїв заборонений. Їх реалізують лише в аптеках як лікарські препарати. Якщо ви на вулиці п’єте з пляшки горілку, вас назвуть алкоголіком, а якщо ви п’єте енергетичний напій – то ви «модна людина». На жаль, так вважає більшість молодих людей. Але випивши кілька пляшок, ви отримаєте стільки ж алкоголю.

Лікарі свідчать:
Ось що відбувається з вашим тілом, якщо ви часто вживаєте кока-колу:
* Через 20 хвилин – стрибок інсуліну в крові, бо печінка перетворює
весь цукор у жири;
* Через 40 хв. – підвищиться кров’яний тиск, збільшиться виробництво гормону дофаміну, що стимулює центр «задоволення» мозку (аналогічний принцип дії і у героїну)
* Через 1 – 1,5 год. ви станете дратівливим або млявим

Відмовтесь від цукровмісних напоїв. В одній пляшці пепсі-коли міститься 8 шматків цукру, у кока-колі – 5–6 шатків, у швепсі – 4 шматки.
Не пийте часто енергетичні напої: у них є кофеїн, цукор, консерванти, ароматизатори, аспартам, які шкодять здоров’ю, і навіть є алкоголь. Крім кофеїнової залежності може виникнути низка хвороб серцево-судинної системи та нервової. Це бомба уповільненої дії. В Росії, в місті Пензі, померла 17-тирічна студентка від передозування енергетичних напоїв. Смерть настала внаслідок кровотечі в підшлункову залозу, спричиненої енергетичними напоями, що містять психотропні речовини.

Людина народжується здоровою, всі хвороби приходять з їжею. Про це казав ще древньогрецький вчений Гіппократ. Щоби цього уникнути, їжа має бути корисною і різноманітною. Їсти та пити потрібно стільки, щоби наші сили відновлювались, а не пригнічувались. На цьому наголошував Сократ. Як зауважував Саварен, здоров’я легко втратити, та дуже важко поправити.

Гіппократ: «Нехай їжа стане вашими ліками, інакше ліки стануть вашею їжею»

Візьміть на замітку суміш Чінгізхана: горіхи + курага +лимон + мед – дуже смачно, корисно і поживно. Особливо під час сесії.

Чікаго-Чернівці: вдосконалюємо харчування
Як з’ясували дослідники, найчастіше студенти торгово-економічного інституту харчуються у таких закладах як «Гном» і «Піцца-Парк». Отож на свій «круглий стіл» запросили їхніх представників – Ларису Нагорняк, власницю торгової марки «Гном» і Світлану Совик, технолога торгової марки «Піцца-Парк». І, як завжди, ву заходах студентів з напрямку підготовки «Харчові технології та інженерія» брала участь директорка ресторану «Піар», переможниця багатьох всеукраїнських конкурсів Світлана Басенко.
Майбутні ресторатори й технологи харчування провели паралелі між ресторанами швидкого харчування Чікаго та Чернівців і запропонували «гномівцям» і «піцца-парківцям» вдосконалитися по-сучасному. Скажімо, друкувати меню на цупкому папері, в який обгортають продукти на виніс, а також викладати меню в інтернет, щоби під час перерви студенти встигали щось «перехопити».
Студенти рекомендували також з огляду на кризу, коли з грошима в усіх сутужно, замінити дорогі рибопродукти на йодовану сіль та часник, у яких є той же йод та селен, що у рибі; м’ясо – на бобові та сою; дорогі фрукти – на овочі; газовані напої та кондитерку – на соки, а помаранчі – на моркву і капусту.

Публікація підготовлена за матеріалами «круглого столу» студентів кафедри технології й організації ресторанного господарства Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Ольги РОМАНЮК, Мирослави ШПАК, Ольги ШЕРЕНГОВСЬКОЇ, Уляни ГУМЕНЮК, Наталії СЛАБОНОГОЇ, Надії СУЛИМИ, Олексія ГАКМАНА та Вадима БОЙКА й Андрія ГРИЖУКА з Чернівецького державного комерційного технікуму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *